Index Vakbarát Hírportál

Uniós csúcs előtti csend az EP-ben

2011. december 6., kedd 06:53

Az Európai Parlament a héten a december 12. és 15. között esedékes strasbourgi plenáris ülésre készül, melyen előreláthatólag kőkemény vitára lehet számítani a december 9-i EU-csúcs eredményeiről – vagy eredménytelenségéről. De a héten több más fontos kérdésben is bizottsági szintű egyeztetésekre kerül sor, kedden például a nem-uniós országokból származó munkások jogainak kiszélesítéséről. A Parlament tervezete az EU gazdasági fejlődése szempontjából fontos rétegnek az uniós munkavállalókéval megegyező jogokat biztosítana a munkavállalás, a lakhatás, az oktatás és a társadalombiztosítás területén.

Szintén kedden az agrárügyekben érintett képviselők a Tanács és a Bizottság delegáltjaival folytatnak háromoldalú megbeszélést a hamarosan lejáró tej-kvóták újraszabályzásáról. Az EP a tejtermelők piaci érdekérvényesítő erejét szeretné növelni, és szeretne méltányosabb árakat is kivívni számukra. Az uniós polgárok jogegyenlősége szempontjából fontos kérdés kerül napirendre a nőjogi- és esélyegyelőségi szakbizottságban. A képviselők arról a tanácsi előterjesztésről szavaznak, mely előírná, hogy minden bűncselekmény áldozatává vált polgárt megillet a szülőhazájához hasonló áldozatvédelem.

A héten két zöldtéma is terítékre kerül majd. Hétfőn a belső piacokkal foglalkozó szakbizottságban kerül sor szavazásra a motorkerékpárok, robogók és kvadok környezetvédelmi előírásainak szigorításáról. Közben az EP az egész héten szorosan figyelemmel kíséri a durbani klímacsúcs fejleményeit is. A durbani konferencián a Parlamentet egy 15 fős küldöttség képviseli.

Rovatok