Index Vakbarát Hírportál

Magyar képviselő hívná össze az uniós fogyatékosságügyi parlamentet

2011. december 7., szerda 08:55

Kedden az Európai Unió legfelsőbb vezetői egyeztettek a fogyatékosságügyi politika kérdéseiről – adta hírül az Európai Néppárt sajtóközleménye. Az Európai Bizottság brüsszeli központjában megtartott tanácskozáson részt vett Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke; José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke; Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke és Viviane Reding alapjogokért felelős biztos. A találkozón felszólalt Kósa Ádám, az EP egyetlen siket képviselője is.

Az európai vezetők egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak elkötelezettnek kell lennie a fogyatékkal élő emberek helyzete iránt. „Le kell döntenünk minden olyan anyagi és más természetű akadályt, mely meggátolja teljes körű részvételüket a társadalomban. A fogyatékkal élők bevonása ugyanakkor elengedhetetlen a közel jövőbeni munkaerőpiac igényeinek kielégítése szempontjából is, mivel immár nyugdíjba vonulnak az ún. „baby-boom” generáció milliói”  - mondta Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke.

A találkozón Kósa Ádám, aki az EP fogyatékosságügyi frakcióközi munkacsoportjának elnöki tisztét tölti be, elmondta, hogy az Európai Akadálymentesítési Jogszabálycsomagot a fogyatékossággal élő emberek mobilitásáról és befogadásáról szóló, októberben elfogadott jelentés ajánlásaira kell alapozni.

A néppárti képviselő szerint kiemelten kell koncentrálni a foglalkoztatásra, a munkahelyek és iskolák befogadó kultúrájának fejlesztésére, illetve az akadálymentesítés kommunikációjára. Kósa Ádám szerint a jó megoldások érdekében elengedhetetlen a fogyatékkal élők bevonása a döntések előkészítésébe, ennek érdekében 2012-ben szükségesnek tartana egy uniós „fogyatékosságügyi parlamentet”, melyen a döntéshozók és az érintettek beszélhetnék meg a közös cselekvés lehetőségeit.

Rovatok