Index Vakbarát Hírportál

Medvegyevnek semmit nem jelent az Európai Parlament

2011. december 16., péntek 10:15

Miután Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök alaposan kiosztotta a nyugati hatalmak vezetőit, Dmitrij Medvegyev elnök szintén csütörtökön Brüsszeli látogatásán arra intette az Európai Parlament képviselőit , hogy "tartsák magukat távol az orosz belpolitikától" – írja az Eurobserver.com.

Medvegyev rosszallását az váltotta ki, hogy szerdán az EP óriási többséggel szavazta meg azt az állásfoglalást, melyben a Parlament az orosz vezetést új választások kiírására szólítja fel. Ezen kívül szintén szerdán rendelt el az Európai Parlament uniós vízumkorlátozást a Szergej Magnitszkij ügyvéd haláláért felelősnek tartott orosz állami tisztviselőkkel szemben.

Az orosz államfő az EP lépéseire csak annyit reagált a sajtónak: „Nem kommentálnám ezeket a döntéseket, ugyanis semmilyen jelentőséggel nem bírnak számomra. (...) Az Európai Parlament jobban tenné, ha saját belső ügyeivel foglalná el magát, mert az EU-nak megvannak a maga problémái.”

Medvegyev az euróválsággal kapcsolatban már teljesen más hangot ütött meg, ugyanis „nagyon fontosnak” nevezte az Európai Unió megerősödését, csakúgy mint az euró fennmaradását. A közös európai fizetőeszköz megmentése azért is áll Oroszország érdekében, mert – ahogy ezt az orosz elnök is elmondta – az orosz valutatartalékok 41 százalékát tartják euróban vagy euróalapú kötvényekben. Medvegyev az elvi támogatáson túl ezért konkrét segítségről is beszélt: az IMF-en keresztül egy 10 milliárd dolláros hitel folyósítására tett ígéretet.

Rovatok