Index Vakbarát Hírportál

Hazugnak tartja a Fidesz a magyarok elleni uniós eljárást

2012. január 5., csütörtök 21:19

A magyar politika részéről felemás reakciók érkeztek az Európai Parlamentben ülő zöldek, liberálisok és szocialisták közös kezdeményezésére. Ahogy arról korábban is írtunk, a három frakció szeretné, ha uniós eljárás indulna Magyarország ellen, melynek kormánya szerintük folyamatosan megsérti az Európai Uniós alapszerződésében lefektetett értékeket, így például a szabadságot, a demokráciát vagy a jogállamiságot.

Ha az egyszerű többséget igénylő eljárás keresztülmegy a Parlamenten, akkor az ügy a Tanács elé kerül, mely – igaz, csak négyötödös szavazattöbbség esetén – felfüggesztheti Magyarország egyes uniós jogait, például a szavazati jogát vagy az uniós támogatásokhoz való hozzáférését.

Az Európai Néppártban ülő fideszes képviselők csütörtöki sajtóközleménye szerint ez a kezdeményezés „hazug, felelőtlen és pártpolitikai célokat szolgál”, mely az Európai Unió történelmének legsúlyosabb gazdasági-politikai válságának időszakában „veszélyes precedenst” teremthet. A Magyar Néppárti Képviselőcsoport állítja, „az európai baloldal ismételten teljességgel figyelmen kívül hagyja a tényeket”, hiszen az Európai Bizottság és a magyar kormány között zajlik a konzultáció, mely során a magyar fél többször kifejezte nyitottságát az egyeztetésre. A Fidesz sajtóközleménye felemlegeti azokat az eseteket is, melyek során szerintük az érintett frakciók cselekedetei „köszönő viszonyban sem voltak a realitással” – így előkerül Heller Ágnes 2006-os zavargásokkal kapcsolatos brüsszeli meghallgatása, vagy a Ján Slotával együttműködő szlovák szocialista képviselőcsoport is.

A Lehet Más a Politika vezetősége szintén csütörtökön reagált a hárompárti EP-kezdeményezésre. Az LMP sajtóközleményében a zöldek európai parlamenti frakciójától azt kéri, hogy a jelenlegi magyar gazdasági viszonyokra, valamint az emberek megélhetésére való tekintettel vonja vissza kezdeményezését. A párt azt is sajnálatosnak nevezi, hogy a kezdeményezést megelőzően a zöld frakció nem egyeztetett velük. Az eljárás elítélése azonban az LMP részről nem jelenti azt, hogy ne tartaná helyesnek a zöldek helyzetértékelését, mely szerint „ami Magyarországon történik, az a jogállamiság és a demokratikus alapértékek meghazudtolása, méltatlan az országhoz és az Európai Unióhoz is”. Az LMP abban is egyetért a zöldekkel, hogy ezekre a negatív folyamatokra határozott választ kell adni – erre a párt alkalmasnak tartja az általa meghirdetett „Új Ellenállást”.

Rovatok