Index Vakbarát Hírportál

A szocialisták szerint Orbán Európából is a hátsó ajtón távozott

2012. január 5., csütörtök 08:38

Herczog Edit szerdai sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy az Európai Parlament január 18-i ülésén, a dán elnökségi program vitájában a gazdasági kormányzás kérdése is napirendre kerül, melyben a néppárti sorokban ülő fideszes képviselőknek már a magyar kormány álláspontját is meg kell jeleníteniük. A szocialista EP-képviselő elmondta, Orbán Viktor a pénzügyi fegyelem szigorítását célzó uniós kormányközi szerződéséhez való csatlakozás feltételeként korábban a parlament felhatalmazását szabta feltételül. Azonban míg az Országgyűlés téli szünete miatt a felhatalmazás megszavazása eltolódott, addig „Európa tovább dolgozik a válságkezelő csomag tető alá hozásán.”

Herczog Edit azt is elmondta, hogy szerinte Orbán Viktor miniszterelnök stílusa és ntézkedései miatt Európából „éppúgy a hátsó ajtón távozott, mint az Operaházból.” A képviselő szerint a kormány nem hivatkozhat arra, hogy az unió korlátozza az ország szuverenitását, hiszen 1994 és 1998 között Orbán Viktor vezette a parlament integrációs bizottságát, az uniós csatlakozási tárgyalások pedig Martonyi János külügyminisztersége alatt értek a finisbe. Ekkoriban még egyikük sem fogalmazott meg aggodalmakat Magyarország szuverenitásának csorbításával kapcsolatban. Az MSZP-s képviselő szerint nem az EU, hanem a Fidesz változott az elmúlt években.

A képviselő sajtótájékoztatóján arra is felhívta a figyelmet, hogy az uniós bírálatok nagy része jobboldali politikusok részéről érkezett, az Európai Bizottság, annak elnöke, José Manuel Barroso, az alapjogi biztos Viviane Reding és Olli Rehn pénzügyi biztos is annak az Európai Néppártnak a tagjai, melynek Orbán Viktor az egyik alelnöke. A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény kérdésében Herczog Edit szerint a kormánynak előbb-utóbb „le kell tennie a fegyvert”, és módosítania kell a jogszabályt.

Rovatok