Index Vakbarát Hírportál

Kelet felé kacsingat a Jobbik, de megtartaná az EP-képviselőit is

2012. január 16., hétfő 17:23 | aznap frissítve

A Jobbik hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint az Európai Unió döntéshozóinak több lépése is azt jelzi, hogy folyamatban van egy, az Egyesült Államokhoz hasonló „szuperállam” kialakulása, amely konzerválná Magyarország „gyarmati helyzetét”. A párt álláspontját ismertető Balczó Zoltán szerint ezért most minden eddiginél nagyobb szükség van az Európai Parlamentben ülő képviselőire, akik az euroszkeptikusokhoz hasonlóan „nem fogadják el a lisszaboni utat”. Az egykori EP-képviselő, az Országgyűlés alelnöke azokra a felszólításokra válaszolt, amelyek szerint a rendezvényén uniós zászlót égető Jobbiknak nincs helye az Európai Parlamentben.

Balczó Zoltán azzal érvelt, hogy pártja nem uniós politikai elképzelésekkel, hanem a „Magyarország a magyaroké” szlogennel szerzett 15 százalékos támogatást a legutóbbi EP-választáson, és ma is elutasítja az uniós gazdasági kormányzás bevezetését, a költségvetési unió tervezett megvalósítását, valamint az Európai Bíróság jogkörének kiterjesztését. Balczó Zoltán a zászlóégetésre kitérve azt is elmondta, hogy nem állami zászlónak, hanem egy általuk „el nem fogadott birodalom” jelképének tartják az Európai Unió lobogóját.

A sajtótájékoztatót megelőzően a Jobbik másik országgyűlési képviselője, Z. Kárpát Dániel arról beszélt, elutasítják az Angela Merkel német kancellár által felvetett állandó uniós mentési alapot, nem hajlandók újabb „védelmi pénzt” fizetni Brüsszelnek. A képviselő azt is elmondta, a párt népszavazást kezdeményez az Európai Unióból történő kilépésről, mert az uniós tagság minden hazai gazdasági ágazat számára káros, pénzügyi egyenlege pedig egyértelműen negatív. Z. Kárpát Dániel az Európai Unió helyett a „keleti nyitást”, illetve a lehető legmagasabb szintű önellátást tartaná a helyes útnak.

Rovatok