Index Vakbarát Hírportál

Orbán engesztelhetetlen ellenfele az Európai Parlament új elnöke

2012. január 17., kedd 12:18

Az Európai Parlament kedden délelőtti szavazásán Martin Schulzot választotta meg új elnökének – adta hírül az intézmény honlapja. A német szocialista politikus a 670 leadott érvényes szavazatból 387 szavazatot kapott. Schulz elnöki mandátuma két és fél évre, a 2014. júniusi európai parlamenti választásokig szól.

Az EP új elnöke korábban számtalan alkalommal bírálta már Orbán Viktort és a Fideszt. A 2006 őszi zavargások kapcsán tartott felszólalása alkalmával alaposan kiosztotta a Gyurcsány Ferenc nevének említésére közbekiabáló magyar néppárti képviselőket. 2011 januárjában a médiatörvény miatt a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapba an egyenesen diktátorként, az európai egységet veszélyeztető politikusként jellemezte a jelenlegi magyar miniszterelnököt, idén pedig az ARD német közszolgálati televíziónak nyilatkozta: „Orbán Viktor azon dolgozik, hogy kétharmados parlamenti többségével maga alá gyűrje az államot.”

Martin Schulz 1955. december 20-án született a német-holland-belga határ közelében fekvő lévő Hehlrathban. A középiskola befejezése után könyvárusként vállalt munkát, 1982-ben saját könyvesboltot nyitott Würselenben, amelyet tizenkét éven keresztül vezetett sikeresen.

Politikai karrierjét 19 évesen kezdte a német szociáldemokrata pártban. Harmincegy évesen választották lakóhelye polgármesterévé, posztját tizenegy évig töltötte be. 1994-ben választották meg először európai parlamenti képviselőnek. Az évek során számtalan szakbizottságban dolgozott, köztük az emberi jogi albizottságban és az állampolgári jogi szakbizottságban is. 2000-től lett a német szocialista EP-delegáció vezetője, és egyben a szocialista frakció alelnöke. Martin Schulz az évek során nem csak a magyar jobboldallal keveredett vitákba, 2003-ban az egyik plenáris ülésen emlékezetes szóváltásba keveredett az akkori olasz miniszterelnökkel, Silvio Berlusconival. A német politikust 2004-ben választották a szocialista frakció elnökévé.

Martin Schulz felesége kert- és tájépítész, és két gyermekük van. Az EP elnöke szabadidejét az olvasásnak, a történelemnek és a focinak szenteli - kedvenc klubja az 1.FC Köln.

Rovatok