Index Vakbarát Hírportál

Az EP kiáll a melegek mellett

2014. február 5., szerda 11:22

Az Európai Parlament konkrét lépéseket kér az LGBT közösség tagjai alapjogainak védelmére az Európai Bizottságtól, a tagállamoktól és az EU-s ügynökségektől.

Az EU-nak szakpolitikát kell készítenie a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LGBT) emberek alapvető jogainak védelmére, mondja ki az Európai Parlamentben elfogadott állásfoglalás. Egy tavalyi felmérés szerint az LGBT kisebbség 47 százaléka tapasztalt az EU-ban hátrányos megkülönböztetést vagy zaklatást, 26 százalékukat pedig bántalmazták vagy fenyegették.

Szabad mozgás és családegyesítés

A 394 szavazattal, 176 ellenszavazat és 72 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint az LGBT-k alapvető jogai nem érvényesülnek teljes egészében az Unióban. Felszólítja az Európai Bizottságot, a tagállamokat és az EU ügynökségeit, hogy közösen dolgozzanak ki a nemek, a fogyatékosság vagy a nemzetiség alapján történő megkülönböztetés elleni stratégiákhoz hasonlóan az LGBT-jogok védelmére is szakpolitikát.

A képviselők szerint a szakpolitikának foglalkoznia kell majd a foglalkoztatás, az oktatás, az egészségügy, a családpolitika, a mozgás és véleménynyilvánítás szabadsága, a gyűlölet-bűncselekmények, vagy a menedékjog kérdéseivel.

A Bizottságnak eszerint ki kell dolgoznia, hogyan biztosítható a szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jog és a családegyesítés joga, miután a család definíciója sok tagállamban eltér. A Bizottságnak az oktatási és ifjúsági programjaiban támogatnia kell az egyenlőséget és a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés tilalmát.

A képviselők szerint a rasszizmus vagy idegengyűlölet bizonyos formái ellen a büntetőjog eszközeit biztosító uniós keretszabályzást az előítéletes bűncselekményekre és a szexuális irányultságon alapuló gyűlöletre uszításra is ki kellene terjeszteni.

Rovatok