Index Vakbarát Hírportál

Ezer milliárdot kapnak a legrászorultabbak

2014. február 26., szerda 10:05 | aznap frissítve

Az új autók széndioxid-kibocsátásával és a legrászorultabbak 3,5 milliárdos segélyével is foglalkozott keddi ülésén az Európai Parlament.

15 millió tonna szén-dioxidot spórol Európa

Az unióban forgalmazott új autók széndioxid-kibocsátását a 2015-ös kilométerenkénti 130 grammról 2020-ra 95 grammra szorítaná le az EP, ami megszavazta az erre vonatkozó jogszabálytervezetet. A tervezet 2020 és 2022 között megengedi az „extra kibocsátási engedélyekˮ használatát: ebben az időszakban egy-egy gyártó legtisztább autótípusa nagyobb súllyal esik latba az átlagszennyezés kiszámításakor, mint a legszennyezőbb típus.

„Ez az eredmény azt jelenti, hogy Európa továbbra is élen jár az autók által kibocsátott széndioxid-mennyiség csökkentésében. A kilométerenkénti 95 gramm kibocsátási határérték évente 15 millió tonna szén-dioxiddal kevesebbet jelent. Azonban az innováció árát mind a gazdasági szereplőknek, mind a társadalomnak el kell fogadniaˮ – mondta a témát a Parlamenten végigvivő német néppárti képviselő, Thomas Ulmer.

Ezer milliárd a rászorulóknak

A parlament másik döntése alapján az EU legszegényebb polgárai továbbra is részesülhetnek a legrászorultabbakat támogató európai alap által biztosított segítségben, amelyből élelmiszerhez, alapvető szükségleti cikkekhez és szociális támogatáshoz juthatnak. A 2014 és 2020 közötti időszak segélyeiről szóló megállapodásról szavazva a képviselők elérték, hogy az alap költségvetése továbbra is 3,5 milliárd euró (ezer milliárd forint) legyen, és azonnal működésbe lépjen.

„A Bizottsággal és a tagállamokkal folytatott hosszú tárgyalások során sikerült elérni céljainkat: egymilliárd euróval 2,5 milliárdról 3,5 milliárdra emeltük az alap költségvetését, megerősítettük a szegénység ellen küzdő szervezetek szerepét a program megtervezésében, működtetésében és felügyeletében, és az adminisztratív eljárást is egyszerűbbé tettükˮ – mondta az alap témájáért a Parlamentben felelős ír szocialista képviselő, Emer Costello.

2011-ben az európaiak csaknem negyedét (közel 120 millió embert) fenyegette a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség veszélye. A jogszabályszöveget még a Tanácsnak is jóvá kell hagynia. Az élelmiszersegély folytonosságát átmeneti intézkedések garantálják.

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája szerint az uniós élelmiszersegélyből 2013-ban Magyarországon mintegy fél millióan kaptak.

Rovatok