Index Vakbarát Hírportál

Európai valutaalapot javasolnak

2014. március 10., hétfő 14:44

Szerdán vitázik, csütörtökön pedig szavaz az EP arról a két jelentésről, amelyek azt értékelik, hogy milyen munkát végzett a trojka az eurózóna pénzügyi segítségre szoruló országaiban. Az Európai Parlament sajtóirodája arról kérdezte a jelentések szerzőit, Othmar Karas (néppárti, osztrák), Liêm Hoang-Ngoc (szocialista, francia) és Alejandro Cercas (szocialista, spanyol) képviselőket, hogy a jövőben hogyan lehetne segíteni a pénzügyi válságba jutott országokat.

De mi az a trojka?

Az eurózóna bajba jutott országainak pénzügyi kimentését az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap, az úgynevezett trojka, képviselői felügyelik.

Karas fontosnak tartja, hogy a trojka befejezze a már folyamatban lévő kiigazítási programokat. „Mindemellett átlátszó és kötelező eljárási szabályokra van szükség, hogy garantálni lehessen a demokratikus felügyeletet. Mivel egy uniós válságkezelési eszköz kidolgozásán dolgozunk, létre kellene hozni az európai valutaalapot, amely az Európai Stabilitási Mechanizmus anyagi forrásait összekapcsolná az Európai Bizottság szakértelmével – mondta.

Összhangban az alapelvekkel

A gazdasági szakbizottság másik jelentéstevője, Hoang-Ngoc szerint a trojka munkáját felváltó programoknak a jövőben összhangban kell lenniük az Európai Unió jogszabályaival és alapelveivel. „Ehhez gondosan ki kell dolgozni egy ilyen program politikai kereteit, amelyet a segítségre váró ország és az Európai Unió választott képviselői hagynának jóvá. Az Európai Parlament mellett a tagállami parlamenteknek is aktívan részt kell venniük a tervezet előkészítésében, elfogadásában és nyomon követésében” – tette hozzá.

„A kiigazítási programok nem csökkenthetik vagy fagyaszthatják be a minimálbéreket és nyugdíjakat úgy, hogy azok a szegénységi küszöb alá kerüljenek, nem nehezíthetik meg a hozzáférést az alapvető orvosi és gyógyászati eszközökhöz” – fogalmazott Cercas, aki szerint a gazdaságpolitikának a foglalkoztatottságot kell támogatnia. A jelentés összeállításánál Cercas az Európai Parlament LinkedIn-oldalán is tett fel kérdéseket, a beérkezett véleményekből néhányat a végleges jelentésbe is beemelt.

Rovatok