Index Vakbarát Hírportál

Kilencmilliárd eurót nyerhetne Európa

2014. március 11., kedd 10:23

100 európai mobilalkalmazás-fejlesztő között csak 9 nő van.

Az információs és kommunikációs technológiák (IKT) területén a vezetőknek csupán 19 százaléka nő (más szolgáltatási területeken átlagosan 45 százalék a nők aránya).

A számítástechnikai felsőfokú végzettséget szerző nők száma csökken (3 százalék a női, míg 10 százalék a férfi diplomások között).

– sorolja sajtóközleményében a nők technológiai szerepvállalásáról szóló statisztikákat Neelie Kroes, az Európai Bizottság médiáért és digitális ügyekért felelős biztosa. A közlemény címe: A technológia túl fontos ahhoz, hogy csak a férfiakra bízzuk.

9 millió eurót nyerhetne Európa

Fellendülőben van a digitális gazdaság és a mobilalkalmazások piaca Európában – de hol vannak a nők? – kérdezi kapcsolódó felhívásában az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete. A Bizottság felkéri az érdeklődő nőket és férfiakat, hogy készítsenek videókat és osszák meg saját sikertörténeteiket a fiatal nők és lányok bátorítására, hogy IKT pályán tanuljanak tovább és építsenek karriert.

A videókat az Every Girl Digital Facebook oldalra lehet feltölteni.

A kampány egyébként a Bizottság IKT területen dolgozó nőkről szóló tanulmányára épül, amely szerint például úgy lehet több nőt csábítani műszaki pályára, ha inspiráló női szakembereket mutatunk be, akik példaképek lehetnek. Az elképzelés szerint a karrierlehetőségek felismerése abban is segítheti a már most műszaki területen dolgozó nőket, hogy egész pályafutásuk alatt ebben a szektorban maradjanak.

A tanulmány szerint ha a nők is olyan arányban dolgoznának digitális területen, mint a férfiak, az európai GDP évente körülbelül 9 milliárd euróval nőne (ez Málta GDP-jének 1,3-szorosa). Azok a szervezetek, amelyek a nőket jobban befogadják a vezetőségbe, 35 százalékkal magasabb tőkearányos jövedelmezőséget érnek el, mint más hasonlók.

Rovatok