Index Vakbarát Hírportál

Így küzdenek a pénzmosás ellen

2014. március 11., kedd 17:27

A pénzmosás évente a globális GDP akár 2-5 százalékát is elérheti különböző becslések szerint – írja az Európai Parlament sajtóirodája, miután a parlament elfogadott egy, a pénzmosás elleni szabályokat szigorító jogszabálytervezetet.

Ha a következő parlament is elfogadja a tervezetet a választások után, ezekre a változásokra számíthatunk:

A javaslat célja a zavaros ügyletek elrejtésének megnehezítése és az adóelkerülés elleni fellépés.

Nehezítenék a bűnözők dolgát

„A nyilvántartások létrehozása megnehezíti a pénzük elrejtésével próbálkozó bűnözők dolgát. A gazdaságaink hatalmas összegeket veszítenek az adóelkerülés miattˮ – mondta az állampolgári jogok bizottságának képviseletében Judith Sargentini holland zöldpárti képviselőnő. „Szép nap ez a törvénytisztelő polgároknak, de szörnyű a bűnözőknekˮ – tette hozzá a litván néppárti Krišjānis Kariņš képviselő, aki a gazdasági és monetáris bizottság tagja.

A pénzmosás elleni módosított irányelv figyelembe veszi a kockázat mértékét, így a tagállamok rugalmasabban, a potenciális veszélyfaktorral arányban büntethetik a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását. A jogszabály a politikusokra is vonatkozna.

Az Európai Parlament most a jogszabálytervezetről első olvasatban alkotott álláspontját szavazta meg, hogy a ciklus munkáját összefoglalva azt átadhassa a következő Parlamentnek. A májusban megválasztott képviselők így a mostani törvényhozás által elvégzett munkára építve haladhatnak tovább.

Elhelyezés, rétegzés, integráció

Az ENSZ szerint a bűncselekményből származó, majd tisztára mosott pénz a világ GDP-jének 2,7 százalékát teszi ki. A művelet az internettel pedig még könnyebbé vált az elmúlt években. A pénzmosás lényege, hogy az illegálisan szerzett vagyon, készpénz eredetét elkendőzzék, és a pénzt ne lehessen egy konkrét bűncselekményhez kötni.

A pénzmosásnak több formája van, de általában három fő szakaszból áll:

1. Elhelyezés 2. Rétegzés 3. Integráció
A piszkos pénzt elhelyezik például egy bankszámlán, ezzel bekerül a pénzügyi rendszerbe. Pénzügyi műveletekkel, nemzetközi átutalásokkal eltüntetik a pénz eredetét. A pénzt egy látszólag legális forráshoz kötik, és azon keresztül csatornázzák be a gazdaságba.

Forrás: OECD

A pénzmosáshoz szükségesek általában fiktív cégek és számlák. Utóbbiak segítségével igazolni lehet, hogy mennyi pénz parkol egy cég számláján, viszont valójában nincs mögötte teljesítés. A pénz eredete azonban papíron legalább rendben van. A fiktív cégek közötti átutalások is jó eszközök ahhoz, hogy kibogozhatatlanná váljon a bűncselekményből szerzett pénz eredete.

Az új uniós szabályok célja, hogy nagyobb legyen az átláthatóság, és könnyebben nyomon lehessen követni a pénzügyi tranzakciókat. Az Európai Bizottsággal és a tagállamokkal a végleges szöveg kidolgozására az EP-választások után, az olasz uniós elnökség idején lesz lehetőség.

Rovatok