Index Vakbarát Hírportál

Visszadobta az Európai Parlament a vetőmagrendeletet

2014. március 12., szerda 12:44

Elutasították a vetőmagrendeletet, vagyis egy növényi szaporítóanyagokról szóló bizottsági javaslatot – írja az Európai Parlament sajtóirodája. A javaslatot azért bírálták, mert túl nagy döntési jogkört ad a Bizottságnak, így a tagállamok nem tudják saját igényeikhez igazítani az új szabályokat.

„A keddi döntés megmutatta, hogy mennyire nem elégedett a Parlament a bizottsági javaslattal. A jogszabálytervezet az alapvető céljait sem teljesíti: nem egyszerűsíti a szabályozást és nem ösztönzi az innovációtˮ – mondta a mezőgazdasági bizottság elnöke, Paolo De Castro olasz szocialista képviselő, hozzátéve: „Sajnáljuk, hogy a Bizottság nem vonja vissza a vitatott szöveget és áll elő egy jobb javaslattal. Egyértelmű, hogy a szabálytervezetet át kell írni ahhoz, hogy tényleges fejlődést jelentsen a termelőknek, a fogyasztóknak és a környezet felé is."

Mivel a Bizottság a parlamenti elutasítás után nem vonta vissza a javaslatot, a képviselők rögzítették az első olvasatbeli álláspontjukat, amelyet továbbítottak az Európa Tanácsnak is. Ha a Tanács támogatja a parlamenti elutasítást, a jogalkotási folyamat lezárul.

A Tanács azonban az eredeti bizottsági javaslat módosítása mellett is dönthet. Ez esetben a Parlament vagy második olvasatban elutasítja a tanácsi pozíciót, ezáltal lezárja a jogalkotási folyamatot, vagy pedig tárgyalásokat kezd a Tanáccsal a vetőmagjogszabály végső szövegéről.

Rovatok