Index Vakbarát Hírportál

Nyolc párt készülhet az EP-választásra

2014. március 13., csütörtök 19:26

Nyolc pártot vett nyilvántartásba a május 25-ei európai parlamenti választásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön – adta hírül az MTI.

Az NVB egyhangúlag nyilvántartásba vette a Magyar Szocialista Pártot, a Magyar Republikánus Politikai Pártot, az Együtt - A Korszakváltók Pártját, a Modern Magyarország Mozgalom Pártot, a Párbeszéd Magyarországért Pártot, a Magyarországi Munkáspárt 2006 - Európai Baloldalt, a Fidesz Magyar Polgári Szövetséget és a Kereszténydemokrata Néppártot.

Az Európai Parlament 21 magyar képviselőjének választását május 25-ére tűzte ki Áder János köztársasági elnök március 8-án. A választás arányos választási rendszerben, listás szavazással történik. Listát bejegyzett pártok állíthatnak, két vagy több párt közös listát is állíthat. A listán a jelöltek a párt vagy pártok által bejelentett sorrendben szerepelnek.

A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár ajánlása szükséges, a pártoknak április 22-éig kell összegyűjteniük a támogató ajánlásokat és bejelenteni listájukat az NVB-nél. Azok a pártok, amelyek listát tudnak állítani az EP-választáson, egy-egy tagot delegálhatnak az NVB-be.

Rovatok