Index Vakbarát Hírportál

Európai díjat nyerhet egy bajai iskola

2014. március 25., kedd 09:44

Gratulálunk a bajai III. Béla Gimnáziumnak, az Ifjúsági Károly-díj magyarországi nyertesének! Projektjük Nemzetiségek Európában címmel a különböző kultúrák megismerését, és a kisebbségek együttélésének, jelenlétének kutatását célozza.

– írja az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája

Az Európai Ifjúsági Károly-díjért 28 nemzeti győztes száll versenybe, Magyarországot a bajai III. Béla Gimnázium diákjai képviselik. A díjat olyan fiataloknak ítélik oda, akik tevékenységükkel hozzájárultak az európai országokban élők közötti kölcsönös megértés javításához. A díjra 16 és 30 év közötti fiatalok pályázhattak már meglévő projektjeikkel. Az ünnepélyes díjátadót 2014. május 27-én rendezik meg Aachenben.

5000 euró a fődíj

Idén a bajai gimnázium Kisebbségek Európában elnevezésű projektje jutott tovább az európai fordulóba. A projekt célja, hogy a résztvevő fiatalok megismerjék a más országokból érkező emberek beilleszkedési folyamatát, életüket és helyzetüket a többségi társadalomban. A programban öt ország: Olaszország, Németország, Franciaország, Portugália és Magyarország vesz részt.

Az első fordulóban a legalább két európai parlamenti képviselőből és egy ifjúsági szervezet képviselőjéből álló nemzeti zsűrik választották ki a nemzeti győzteseket. A magyar nemzeti zsűri tagjai Bagó Zoltán (EPP) és Göncz Kinga (S&D) képviselők és Szayly József, a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének alelnöke voltak. A végső döntést az Európai Parlament elnöke, három európai parlamenti képviselő és az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány négy képviselője hozza meg, a díjazottakat 2014. május 27-én jelentik be.

Az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány közös díjának három nyertes pályázata 5000, 3000, valamint 2000 eurós díjban részesül. Fiatalokat célzó csereprogramok, európai vonatkozású művészeti és online projektek is voltak az elmúlt évek kiemelt kezdeményezései között. 

A nemzeti győztesek listája és további információ ezeken a linkeken érhető el.

Rovatok