Index Vakbarát Hírportál

Így változtatta meg a válság Európát

2014. március 30., vasárnap 16:40

Az Európai Parlament magyar, osztrák és szlovák tájékoztatási irodái által szervezett Határközi Állampolgári Fórumok harmadik állomását tartották március 24-én Pozsonyban. A Fórumon a három országból érkező 150 egyetemista és középiskolás diák az Európai Unió legaktuálisabb kérdéseiről, többek között a gazdasági válságról, a fiatalkori munkanélküliségről és más, az egységes európai jövőt érintő kérdésekről faggathatta a meghívott európai parlamenti képviselőket, Gurmai Zitát, Anna Záborskát, Heinz K. Beckert és Maroš Šefčovič-ot, az Európai Bizottság alelnökét.

A fórum két fő kérdést járt körül:

Maros Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke kiemelte, hogy a válság hatására rá kellett eszmélnünk, milyen törékeny is az az egyensúly, amelyben az Európai Unió polgárai élnek. A jövőről azt mondta, hogy a stabilitás megőrzése érdekében el kell mélyíteni az euróövezet tagjainak együttműködését. „Amennyiben Önök olyan határok nélküli Európát szeretnének, amelyben minden polgár egyenrangú, akkor el kell menniük szavazni" – mondta.

Heinz K. Becker osztrák EP-képviselő arról beszélt, hogy„a fiatalok munkanélkülisége még mindig fenyegető, fiatalok milliói érzik úgy, hogy nincs jövőjük”. Gurmai Zita MSZP-s EP-képviselő, az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának alelnöke szerint akkor lesz kiút a válságból, ha a felnövekvő generációk minél határozottabban és felelősebben vesznek részt az EU demokratikus életében.

Anna Záborská képviselő szerint a válság újra felvetette az európai integráció kérdését. „A rosszul működő gazdaság, az egyes országok adósságválsága, a bankok felelőtlen magatartása, a magas munkanélküliség együttesen járultak hozzá ahhoz, hogy a polgárok bizalma megcsappanjon. Az európai parlamenti választások legfontosabb feladata, hogy helyreállítsa ezt a bizalmat a nemzetek között és a polgárokban” – mondta.

Rovatok