Index Vakbarát Hírportál

Berlusconi is rákerült az EP-s logóra

2014. április 3., csütörtök 15:55

A Berlusconi családnevet is feltünteti a Hajrá Olaszország (FI) olasz jobbközép párt EP-választásra készült logója annak ellenére, hogy az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconi pártvezér nem jelöltetheti magát – írja az MTI.

Több Itáliát Európában, kevesebb Európát Itáliában

– szól a FI kampányszlogenje a párt csütörtöktől látható választási plakátjain.

Az olasz nemzeti zászlóra írt Forza Italia pártnév alatt olvasható Berlusconi neve is, de első alkalommal egyszerű Berlusconiként, Silvio nélkül. Elemzők szerint a FI logója az alapító Berlusconi neve nélkül biztos vereségre ítélte volna a jobbközépet.

A puszta családnév feltüntetése azt engedi feltételezni, hogy talán egy másik Berlusconi állhat a FI élére és vezeti győzelemre. A két idősebb Berlusconi gyerek, Marina és Piersilvio már többször határozott nemet mondott a politikai karrierre. A 29 éves Barbara Berlusconi, a Milan elnökhelyettese a következő órákra ígért végleges választ arra, hogy kész-e átvenni a pártot apjától.

Nem kap kegyelmet?

Silvio Berlusconi a milánói bíróság április 11-i tárgyalására vár. Ezen döntés születik az adócsalásért kiszabott alig egyéves büntetéséről, amelyet házi őrizetben vagy közmunkával kell majd letöltenie. Az olasz parlamentből november 27-én kizárt Berlusconi szerdán Giorgio Napolitano államfőtől kért meghallgatást. Olasz sajtóértesülések szerint Napolitano megismételte, hogy nem tud kegyelmet adni Berlusconinak.

A felmérések szerint Silvio Berlusconi nélkül a májusi európai megmérettetésen a FI 20 százalék alatt teljesít. A finisben való erősítés azonban Berlusconi specialitása: a 2013-as olasz parlamenti választásokon is vesztesnek tartották, végül fej fej mellett végzett a balközéppel.

A párt így is mindent bevet: az egyik római Forza Silvio Club a belépő időseknek féláron kínálja a műfogsort a közeli fogorvosi rendelőben. Emellett a FI kampánya az állatbarátokat igyekszik megszólítani, ez akár plusz 7 százalékot hozhat. Berlusconi is állandóan kiskutyájával, Duduval fényképezteti le magát.

Rovatok