Index Vakbarát Hírportál

Göncz Kinga: Európa-szerte nő a populizmus

2014. április 3., csütörtök 16:13

Örülök, hogy a parlamenti ciklus végére megszületett a jogállamiság betartatását ellenőrző és szankcionáló uniós mechanizmus. Ezt azonban következetesen alkalmazni is kell.

– mondta Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a tagállamok bel- és igazságügyi együttműködésének hosszú távú programjáról, a Stockholm Programról rendezett plenáris vitában.

"Nőtt a másik tagállamban tanulók, munkát vállalók száma, de néhány kormányzat korlátozni próbálja a szabad munkavállalást. Több országgal kötöttünk vízummentességi, vízumkönnyítési megállapodást, de Bulgária és Románia schengeni csatlakozása továbbra is késik" – fejtette ki felszólalásában.

Hozzátette: "Az Alapjogi Charta a szerződés része, de nem tudunk érvényt szerezni neki: azt látjuk, hogy a demokratikus intézményrendszer függetlensége felszámolható, a jogállami normák megkerülhetők. Európa-szerte nő a populizmus, nacionalizmus. Őszintén remélem, hogy a következő Európai Parlament is hasonlóan elkötelezett lesz majd a szabadság, biztonság és jog érvényesülése mellett."

Rovatok