Index Vakbarát Hírportál

Az európai zöldek a választási rendszert okolják

2014. április 7., hétfő 15:16 | tíz éve frissítve

"A tisztességtelen választási rendszer bebetonozza Orbán baljós nemzeti populizmusát" - mondta a magyar választásról Rebecca Harms, az Európai Parlament zöldpárti frakciójának elnöke. Harms szerint ezt az eredményt az elmúlt években azzal készítették elő, hogy korlátozták a sajtó szabadságát, az igazságszolgáltatás és a központi bank függetlenségét, megváltoztatták a választási rendszert, a Fidesz-híveknek kedvező, részrehajló kinevezési politikát folytattak – írja az MTI.

Az LMP a reménysugár

A zöldpárti EP-képviselő magasnak tartja a szavazástól távol maradók 38 százalékos részarányát, és abban annak a jelét látja, hogy sok magyar elvesztette hitét a választásban, mint a vélemény kifejezésre juttatásának az eszközében. Harms megdöbbentőnek nevezte a Jobbik növekvő támogatását. Erről a pártról azt állapította meg, hogy "a régi magyar fasiszták hagyományainak megfelelően" nyíltan antiszemita és romaellenes politikát hirdet. Szerinte Orbán Viktor cselekedetei előkészítették a talajt a Jobbik számára.

Rebecca Harms úgy véli, a magyarországi fejlemények nyomán az EU-nak új megállapodásra kellene jutnia arról, hogy miként tudja biztosítani az alapvető EU-értékek tiszteletét a közösségen belül: "A kötelező demokratikus normák jelenlegi hiánya azt jelenti, hogy az EU a belülről történő felbomlást kockáztatja" - írta közleményében a zöldpárti politikus, aki szerint veszélyt jelent az unióra nézve, ha az egyes európai pártcsoportosulások "kesztyűs kézzel bánnak" a hozzájuk tartozó "jobboldali populistákkal és Európa-ellenesekkel".

Harms mindemellett "reménysugárnak", Közép-Európában egyedülálló zöldpárti sikernek nevezte, hogy az LMP-nek újra sikerült átlépnie a parlamentbe kerüléshez szükséges 5 százalékos küszöböt.

Rovatok