Index Vakbarát Hírportál

EP-választás: A bejelentkezett pártok már gyűjthetnek ajánlásokat

2014. április 7., hétfő 16:16

Az európai parlamenti választásra bejelentkezett pártok hétfőtől már gyűjtetik az ajánlásokat, eddig 20 nyilvántartásba vett jelölőszervezet kért ajánlóíveket a Nemzeti Választási Irodától (NVI) – írja az MTI.

Pálffy Ilona tájékoztatása szerint eddig 35 párt jelentkezett be az uniós választásra. Elmondta, eddig 106 ezer ajánlóívet nyomtattak ki a már nyilvántartásba vett pártok számára, és hétfőn reggel munkakezdéskor már megkezdték az ívek kiadását is.

Itt sem ajánlószelvényeket gyűjtenek

Pálffy közölte, hétfőn és kedden postázzák ki a 8 millió 30 ezer értesítőt a választópolgároknak a május 25-re kiírt EP-választásra.

A májusi európai parlamenti választáson - ahogyan az országgyűlési választáson is - már nem ajánlószelvényeket kell gyűjteniük a választáson indulni szándékozó pártoknak, hanem ajánlóíveken kell megszerezniük az induláshoz szükséges támogató aláírásokat.

Ahhoz, hogy egy párt indulhasson az EP-választáson, április 22-én 16 óráig 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjtenie és leadnia az NVI-nek, és ugyaneddig jelenthetik be országos listáikat az NVB-nél. A választáson indulni szándékozó pártoknak a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) kell bejelentkezniük, ezt eddig 34-en tették meg, és a testület várhatóan még hétfő délután dönt egy újabb jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről.

Zaklatni nem szabad

Ajánlásokat a választópolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni. A törvény azonban tiltja az ajánlás gyűjtését az ajánló és a gyűjtő munkahelyén munkaidőben vagy munkavégzése közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél, a Magyar Honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben.

A választópolgároknak figyelniük kell arra, hogy csak az az ajánlóív hiteles, amelyen szerepel a választási iroda pecsétje, az ív sorszáma, és fel van tüntetve rajta az aláírásgyűjtő polgár neve és aláírása.

A gyűjtés befejezésekor az összes ívet (azt is, amelyen egy ajánlást sem tettek) le kell adniuk a pártoknak, különben le nem adott ívenként a minimálbér felének megfelelő bírságot szab ki a Nemzeti Választási Bizottság. Az országgyűlési választásokon a pártokat összesen 1,8 milliárd forintra bírságolták az időben le nem adott ajánlóívek miatt.

Rovatok