Index Vakbarát Hírportál

Visszalép a jelöltségtől az Osztrák Szabadságpárt listavezetője

2014. április 8., kedd 17:23

Visszalépett az európai parlamenti képviselőjelöltségétől Andreas Mölzer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) eddigi listavezetője, miután éles bírálatokat váltott ki az EU-t a náci Németországhoz hasonlító kijelentése. Mölzer pártja bizalomvesztésével indokolta visszalépését – írja az MTI.

A Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint Mölzer egy februári bécsi könyvbemutatón párhuzamot vont az Európai Unió és a náci rezsim között. Úgy fogalmazott, hogy az EU olyan „diktatúra", amelyhez képest „a Harmadik Birodalom szabályok nélküli és liberális" volt. Emellett „négerkonglomerátumnak" nevezte az EU-t.

A most EP-képviselő Mölzer kijelentése miatt az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek együttesen fogalmaztak meg éles kritikát, és hétfőn Heinz Fischer osztrák államfő is a visszalépésre szólította fel a politikust.

Az FPÖ elhatárolódik a nácizmustól és a rasszizmustól, és nemzeti politikai erőnek tartja magát – közölte kedden a párt szóvivője. Mölzer várható utódja Harald Vilimsky, az FPÖ főtitkára lesz, aki ez idáig a második helyen állt a listán.

Rovatok