Index Vakbarát Hírportál

Wilders győzhet ugyan, de mégsem

2014. április 9., szerda 16:45

A közvélemény-kutatási előrejelzések szerint az unióellenes, egyben idegengyűlölő, szélsőjobboldali populista Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) kiválóan szerepelhet a májusi európai parlamenti választásokon, sőt, akár a legtöbb szavazatot is begyűjtheti a pártok versenyében. Ennek ellenére senki sem számít arra, hogy Hollandia kilépjen az EU-ból, miként azt Wilders szeretné – írja az MTI.

A holland Szabadságpárt a holland parlamenti választásokon még 15,5 százalékot kapott, a 2012-ben tartott előre hozott választáson azonban már csak 10,1 százalékot. Ehhez képest a legutóbbi, 2009-es EP-választáson 17 százalékot szereztek Wildersék. Ez egyértelműen hanyatló trendet jelezne, ha a közvélemény-kutatók most nem azt jósolnák, hogy a Szabadságpárt akár a legtöbb szavazatot is begyűjtheti majd május végén.

Itt bukott az alkotmány

Elemzők szerint arról van szó, hogy amikor nem a legfontosabb megmérettetés van napirenden, hanem Európáról kérik ki a polgárok véleményét, akkor az átlagosnál nagyobb hangsúlyt kap a „miért hagyjuk, hogy élősködjenek rajtunk" kérdésfeltevés. Wilders szótárában a „brüsszeli diktátumok" konkrétan azt jelentik, hogy szerinte olyan „megbízhatatlan" tagországok feneketlen zsákjába kell önteni a pénzt, mint Görögország vagy Románia.

Hollandiában mindig is nagyon magas volt az EU-tagság támogatottsága, és ugyan ez máig nem enyészett el, de a kilencvenes évek közepe óta fokozatosan csökken. Egy tavaly tavaszi felmérés szerint a hollandok 71 százaléka elutasította azt a nézetet, hogy jobban járna az ország, ha kilépne az unióból. Az EU-országok átlagában ugyanez a mutató mindössze 56 százalék volt. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a hollandok kritikátlanul szemlélnék az uniós intézmények munkáját. Franciaország mellett Hollandia volt az a tagország, ahol 2005-ben a szavazatok 61,5 százalékával népszavazáson elbukott az uniós alkotmány tervezete.

Rovatok