Index Vakbarát Hírportál

Egy közülünk: 9 órától élő meghallgatás az EP-ben

2014. április 10., csütörtök 07:12

Április 10-én, csütörtökön 9 órától meghallgatást tartanak az „Egy közülünk” elnevezésű európai polgári kezdeményezésről, amelynek támogatói azt szeretnék, ha az EU betiltaná az olyan tudományos tevékenységek finanszírozását és támogatását, amelyek emberi embriók elpusztításával járhatnak.

Az „Egy közülünk” kezdeményezés 1 721 626 hitelesített aláírást tudhat maga mögött, és 18 uniós országban sikerült összegyűjteni az országonként előírt minimumot. A petíció célja, hogy az EU tiltsa be és fejezze be minden olyan tevékenység anyagi támogatását, amelyekben feltételezhetően emberi embriók megsemmisítése történik. A petíció elindítói szerint mindez különösen a kutatás, a fejlesztési támogatás es a közegészségügy területeit érinti.

Az április 10-i európai parlamenti meghallgatáson a petíció elindítói ismertetik a kezdeményezés céljait. A meghallgatást a fejlesztési, jogi és kutatási ügyekkel foglalkozó szakbizottságok a petíciós szakbizottsággal közösen szervezik. A meghallgatást itt lehet élőben követni.

Az európai polgári kezdeményezés

Az európai polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy 1 millió, legalább hét különböző országban élő uniós állampolgár jogalkotási javaslatot tegyen az Európai Bizottság hatáskörébe tartozó kérdésekben.

A kezdeményezés szervezőinek, akiknek legalább hét különböző tagállamban kell élniük, egy évük van a szükséges aláírások összegyűjtésére, melyeket a tagállamok illetékes hatóságai hitelesítenek.

A sikeres kezdeményezések szervezői ezt követően egy európai parlamenti meghallgatáson ismertetik a kezdeményezést, amelyet követően az Európai Bizottságnak három hónapja van arra, hogy megvizsgálja a kezdeményezést, és döntsön annak sorsáról.

A mostani a második sikeres európai polgári kezdeményezés, amelyről meghallgatást szerveznek az EP-ben. Az első kezdeményezés, amelyet 2014. február 17-én vitattak meg az EP-ben, azt szorgalmazta, hogy a vízhez jutás legyen emberi jog.

Rovatok