Index Vakbarát Hírportál

Made in the EU: kötelezően választható

2014. április 16., szerda 12:27

Legyen kötelező a származási országot jelző „Made in" címke használata az Unió piacán forgalmazott termékeken: erről döntött az Európai Parlament kedden. A parlament emellett szigorúbb büntetést helyez kilátásba a potenciálisan veszélyes terméket árusítók számára.

A „Made in" származás-megjelölés megkönnyíti a termék nyomonkövethetőségét és így erősíti a fogyasztók védelmét, vélték a képviselők, akik az Európai Bizottság javaslatával összhangban a jelenlegi önkéntes gyakorlattal szemben kötelezővé tennék a származási ország feltüntetését.

A gyógyszer kivétel

„Nagyot léptünk előre a termékek beszállítói láncolatának átláthatósága feléˮ – mondta a témáért a parlamentben felelős dán szocialista képviselő, Christel Schaldemose, aki egyben csalódott, mert a tagállamoknak nem sikerült közös álláspontot kialakítaniuk, így hátráltatják a végső megállapodást a rendeletről.

A „Made inˮ jelzés az Unió piacán forgalmazott szinte összes termékre érvényes lesz, a néhány kivétel között például az élelmiszertermékek vagy gyógyszerek kategóriája szerepel. A parlamenti álláspont szerint az uniós gyártók választhatnának aközött, hogy termékeiken a „Made in the EU" megjelölést használják, vagy konkrétan megnevezik a származási országot.

A képviselők javasolták, hogy a bizottság állítsa össze azoknak a cégeknek a feketelistáját, amelyek ismétlődően vagy szándékosan megszegik az Unió termékbiztonsági előírásait. A Parlament emellett a fogyasztók által elszenvedett károk páneurópai adatbázisának létrehozását is javasolják.

A Parlament a szavazással az első olvasatot lezárva megfogalmazta álláspontját, amelynek alapján a következő ciklus új parlamentje megkezdheti a tárgyalásokat a tagállamokkal.

Rovatok