Index Vakbarát Hírportál

Elfogadták a Strasbourgi Manifesztumot

2014. április 17., csütörtök 23:05

Az EP kisebbségügyi munkacsoportja elfogadta a kisebbségi alapjogokat rögzítő Strasbourgi Manifesztumot – írja az MTI Tabajdi Csaba közleménye alapján. Tabajdi szerint a dokumentum később hivatkozási pontként szolgálhat egy uniós kisebbségvédelmi rendszer kialakítása során.

„Ha az Európai Unió a jövőben el akarja kerülni az etnikumok közötti konfliktusokat, akkor megfelelő uniós kisebbségvédelmi rendszert kell létrehozni. Legfőbb cél, hogy a 2012-ben elfogadott Roma Stratégia mintájára az Európai Bizottság kezdeményezze a Nemzeti Kisebbségvédelmi Stratégiák Európai Keretrendszerét” – vázolta elképzeléseit Tabajdi.

Felhívta a figyelmet arra, hogy most az Európai Unió a csatlakozáshoz szükséges koppenhágai követelményeken keresztül nyomást tud gyakorolni a tagjelölt országokra a kisebbségi jogok garantálásához, az uniós csatlakozás után azonban már nem kérhető számon a tagországi kormányokon e jogok biztosítása.

„Ilyen visszarendeződést tapasztalhattunk Szlovákiában és Romániában az utóbbi években” – jegyezte meg az MSZP eddigi EP-delegációvezetője. Szerinte ezért is elengedhetetlen az uniós demokráciaellenőrző mechanizmus mihamarabbi létrehozása.

Rovatok