Index Vakbarát Hírportál

A belgák Verhofstadtot választanák

2014. április 25., péntek 11:33

Ha a belga választókon múlna, Guy Verhofstadt lenne José Manuel Barroso utóda az Európai Bizottság élén - írja az MTI a második legnagyobb példányszámú francia nyelvű belga napilap, a La Libre Belgique nyomán.

Egy 2767 ember megkérdezésével végzett reprezentatív közvélemény-kutatáson akik határozottan támogatják valamelyik jelöltet, azok között toronymagasan a liberálisok jelöltje, az egykori belga kormányfő, Verhofstadt vezet.

Miért pont a franciaajkúak?

Az Európai Néppárt csúcsjelöltjét, Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnököt a válaszadók 10 százaléka látná szívesen a brüsszeli bürokrácia élén, Martin Schulzra, a szocialisták jelöltjére, az Európai Parlament leköszönő elnökére 6 százalék voksolna. A zöldek két csúcsjelöltje, a francia José Bové és a német Ska Keller támogatottsága 3 százalékos, míg a radikális baloldal jelöltje, a görögországi Sziriza vezetője, a görög mentőprogram és a takarékossági intézkedések esküdt ellensége, Alexisz Cipraszt mindössze 1 százalék választaná Belgiumban.

Külön érdekesség, hogy a flamand Verhofstadt a franciaajkú Vallóniában és Brüsszelben jóval népszerűbb, mint a hollandul beszélő flamandok körében; a fővárosban 47, Vallóniában 43, míg Flandriában 25 százalék választaná őt. Ennek egyik oka az lehet, hogy míg az ország déli felében a szocialisták és a liberálisok népszerűbbek, Flandria meghatározó ereje a nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA).

A pártválasztók preferenciáit ismertető adatokból az is kiderül, hogy Verhofstadt a vallon liberális párt, a Reformer Mozgalom (MR) szavazói körében népszerűbb mint a saját pártját támogatók körében. Ugyan a flamand liberálisoknak is több mint kétharmada voksolna rá, a franciaajkú MR támogatói közül 88 százalék mondta azt, hogy Guy Verhofstadt legyen az Európai Bizottság következő elnöke.

A politikus legutóbb Varsóban kampányolt:

Rovatok