Index Vakbarát Hírportál

Infografikákon a pénzügyi mentőcsomagok

2014. április 29., kedd 11:23

Azt mindenki tudja, hogy a válság alatt Görögországnak, Írországnak, Portugáliának és Ciprusnak is gazdasági mentőcsomagra volt szüksége. Az Európai Parlament infografikákon foglalta össze a mindazt, amit a mentőcsomagokról tudni kell.

A nagyítható verzióhoz kattintson a képre!

A csomagokhoz tartozó kiigazítási programok végrehajtását az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőiből álló testület, a trojka felügyelte.

Az első infografika bemutatja, hogy mi történt a kiigazítási programokban részt vevő országokkal az első beavatkozástól kezdve a közelmúltig, amikor Görögország és Portugália visszatértek a nemzetközi hitelpiacokra. A második infografika a trojka tagjairól nyújt áttekintést.

2014 márciusában az EP elfogadott két nem kötelező érvényű jelentést a trojka munkájáról. A gazdasági témákkal foglalkozó dokumentum elismerte a trojka munkáját, ugyanakkor hiányolta a döntések mögül a politikai elszámoltathatóságot. A másik jelentés a kiigazítási programok társadalmi hatásait vizsgálta. A részleteket itt olvashatja.

Rovatok