Index Vakbarát Hírportál

Tíz éve az EU-ban: öt külügyminiszter írt közös cikket

2014. április 30., szerda 12:02

Európa Keletre és Nyugatra tagoltságának lezárulását jelentette az Európai Unió tíz évvel ezelőtti bővítése – írta a Népszabadság szerdai számában megjelent közös cikkében a német, a lengyel, a szlovák, a cseh és a magyar külügyminiszter. Az ukrajnai helyzetre utalva kiemelték: erős és okos külpolitikával meg kell akadályozni Európa újbóli szétszakítását – írja az MTI.

Az Ami összeköt bennünket című írásban Frank-Walter Steinmeier, Radoslaw Sikorski, Miroslav Lajcák, Lubomír Zaoralek és Martonyi János úgy fogalmazott, 2004. május elsejére virradó éjszakán Európa ünnepi hangulatban volt, „az emberek a Frankfurtot Slubicével összekötő Odera-hídon kezet fogtak egymással, velük együtt pedig kontinensünk két, egymástól oly sokáig elválasztott fele is”. Európában számos további helyszín, köztük Csehország, Szlovákia és Magyarország is az európai egységesülés középpontjába került.

A külügyminiszterek szerint ez a siker mindenekelőtt azon emberek érdeme volt, akiket Keleten és Nyugaton még a szembenállás évtizedei sem tántoríthattak el attól az óhajuktól, hogy egymással szabadságban és békében élhessenek.

Az elért eredmények méltatása ellenére sincs ok azonban „önelégültségre”: „Feladatunk, hogy megőrizzük az európai egység nagy békeművét, erős és okos külpolitikával megakadályozzuk Európa újbóli szétszakítását” – hangsúlyozták a külügyminiszterek.

A külügyminiszterek hangsúlyozták, az áruk, a személyek, a tőke és a szolgáltatások szabad áramlása növeli Európa versenyképességét, és ebből nemcsak az országok nemzetgazdaságai profitálnak, hanem minden egyes polgár is. Nem kevésbé fontos, hogy az emberek Európában közös projektek keretében európai tudományt, irodalmat és művészetet teremtsenek. „Az emberek e találkozásai azok, amelyek élettel töltik meg az európai eszmét, és azt gazdasági unióból az értékek, a béke és a szolidaritás uniójává változtatják” – tették hozzá, kiemelve, ezek az elvek szolgáltak az EU tíz évvel ezelőtti bővítésének alapjául.

A nyitottságnak, amely a múltban óriási mértékben gazdagította Európát, kell sarkallnia bennünket a közös jövőnk kihívásaira való válaszadás során

– zárta közös cikkét Frank-Walter Steinmeier, Radoslaw Sikorski, Miroslav Lajcák, Lubomír Zaoralek és Martonyi János.

Rovatok