Index Vakbarát Hírportál

A zöldek munkát adnának a fiataloknak

2014. május 7., szerda 17:17

Az európai zöld pártok egyik közös célja, hogy felvegyék a küzdelmet a munkanélküliség, különösen az ifjúsági munkanélküliség ellen – mondta Ska Keller, az Európai Zöldpárt európai bizottsági elnökjelöltje az LMP szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján az MTI szerint.

Ska Keller úgy fogalmazott: meggyőződésük, hogy a soros EU-s elnökségi trojka javaslatai nem adnak megfelelő megoldást a problémára. A távlati megoldást jelentő tartós munkahelyek létrehozásához az energiatakarékosság, az energiahatékonyság, az egészségügy ész oktatás területein van szükség beruházásokra.

Kreatív és fenntartható gazdaság

A politikus azt is kiemelte, ahhoz, hogy a fiatalok érdekében létrehozott úgynevezett ifjúsági garanciaprogram működjön, a teljes európai gazdaságot zölddé, innovatívvá, kreatívvá és fenntarthatóvá kell tenni. A program lényege, hogy minden 25 év alatti fiatal továbbképzésen vehessen részt vagy elhelyezkedhessen a tanulmányai befejezését követő 4 hónapon belül.

Szél Bernadett a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a magyar fiatalok 15 százalékának nincs állása, nem is tanul, ráadásul az érintettek száma három év alatt három százalékkal nőtt. A kormány felelősségét hangsúlyozó társelnök azt mondta, hogy a kabinet leépíti a munkaügy és a közoktatás rendszerét.

Az LMP elképzeléseit sorolva többek között arról beszélt, hogy a felsőoktatás minden magyar fiatal előtt tárja ki kapuit, alakítsák át a szakképzést és dolgozzanak ki egy mobilitási programot, amelyik segíti a fiatalok közelkerülését a munkahelyükhöz. A helyi gazdaság és a vidék népességmegtartó erejének erősítése garanciát adhatna arra, hogy az emberek helyben találjanak munkát – tette hozzá.

Rovatok