Index Vakbarát Hírportál

Juncker: Oroszország ne tudjon zsarolni

2014. május 7., szerda 10:05

Abszolút prioritásként említette az energetikai unió megteremtését és az Európai Unió energetikai forrásainak diverzifikálását kedden Pozsonyban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti (EPP) elnökjelöltje.

Az MTI szerint Juncker erről azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyet a közelgő európai parlamenti választások kapcsán Szlovákiában tett látogatása során tartott az EPP pártcsaládjába tartozó szlovákiai pártok képviselőivel közösen.

Zsarolható lehet Európa

Elnökjelöltként öt prioritást kíván szem előtt tartani, az első az unió energetikai biztonságával függ össze és az energetikai unió megteremtését célozza. Rámutatott: Európa jelenleg Oroszországból szerzi be energetikai szükségleteinek 30 százalékát, ez a helyzet Oroszország számára lehetőséget ad a zsarolásra. Ez szükségszerűvé teszi, hogy az unió tagországai egységes politikát folytassanak Oroszországgal szemben energetikai témájú tárgyalásaik során, és azt is, hogy az unió diverzifikálja energetikai forrásait.

Leszögezte: meg kell teremteni az alternatív irányból, nyugatról érkező energiaforrások lehetőségét is.Jean-Claude Juncker a prioritások között említette még, egy az unióban létrehozandó, 500 milliárd eurós belső piac megteremtésének fontosságát, az EU és az Egyesült Államok közötti szerződés tető alá hozását és az úgynevezett "brit kérdés" rendezését is.

A sajtótájékoztatón az Európai Néppárt pártcsaládjába tartozó szlovákiai pártok mindegyike ott volt, Berényi József, az MKP elnöke pozitív hozadékként értékelte, hogy az Európai Néppárt választási programjába bekerült, hogy az unió elfogadna egy az őshonos kisebbségek védelmét célzó jogi normát. Simon Zsolt a Most-Híd EP képviselőjelölti listájának vezetője azt mondta: Szlovákia nem mindig használta ki azokat a (támogatási) lehetőségeket, amelyeket az unió nyújtott és ezen változtatni kellene.

Rovatok