Index Vakbarát Hírportál

Lincselési kísérletnek nevezték a Pásztor István elleni támadást

2014. május 8., csütörtök 11:13

Elítélte a Pásztor István elleni budapesti inzultust Korhecz Tamás, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke és Jelko Kacin, az Európai Parlament (EP) szerbiai jelentéstevője is – írja az MTI.

Korhecz Tamás azt írta közleményében: az MNT megdöbbenéssel értesült arról, hogy kedden kora délután Budapesten, „magukból kivetkőzött tüntetők egy csoportja megtámadta, inzultálta és sértegette” Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági képviselőház elnökét. Jelko Kacin, az EP szerbiai jelentéstevője is a leghatározottabban elítélte a Pásztor Istvánnal történteket:

„Az egyik európai uniós tagállam fővárosának a központjában, a parlament épülete előtt fényes nappal történt lincselési kísérlet elfogadhatatlan, és mindenképpen szankcionálni kell” – áll Kacin közleményében. Kacin hangsúlyozta, hogy a magyar nacionalisták támadása is azt bizonyítja: napról napra harcolni kell a demokráciáért és a nyílt társadalomért.

„Manapság annak a jelenségnek lehetünk a tanúi, amely a szélsőjobboldali pártok megerősödéséből ered, és európaiakként ennek útját kell álljuk” – szögezte le Kacin. Az ET-jelentéstevője hozzátette: büszke arra, hogy pénteken az ő meghívására Pásztor István részt fog venni az Európa Napja alkalmából tartandó rendezvényen a magyar határnál fekvő szlovéniai Dobrovnik településen.

Rovatok