Index Vakbarát Hírportál

Péntek 16 óráig kérhetik névjegyzékbe vételüket EU-polgárok

2014. május 9., péntek 09:13

Péntek 16 órakor lejár a határidő, a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgárok ezt követően már nem kérhetik névjegyzékbe vételüket a május 25-i európai parlamenti választásra – írja az MTI.

Az EP-választás sajátossága, hogy nemcsak a magyar állampolgárok, hanem - ha kérik - azok az uniós polgárok is szavazhatnak, akiknek Magyarországon van lakóhelyük.

A Magyarországon lakóhellyel rendelkező több mint 107 ezer európai uniós állampolgárt január végéig tájékoztatta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) arról, hogy az EP-választáson választójogukat hazájuk helyett Magyarországon is gyakorolhatják. Ha a magyarországi pártok által állított listára akarnak szavazni, a lakcímük szerinti polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodától kérhetik ma 16 óráig a névjegyzékbe vételüket személyesen vagy levélben. A kérelmet online is be lehet nyújtani a www.valasztas.hu oldalon. Lehetőség van arra, hogy az online regisztrálók angol, német vagy francia nyelven regisztráljanak.

Az NVI nyilvántartása szerint eddig több mint hatezer uniós polgárt vettek fel a névjegyzékbe.

A névjegyzékbe vétel lezárulta után az uniós országok választási szervei tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik melyik országban kérték névjegyzékbe vételüket. Ilyenkor anyaországában törlik a választót a névjegyzékből, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazzon.

Rovatok