Index Vakbarát Hírportál

Védelmezze az EP gyermekjogokat

2014. május 13., kedd 08:24

A választások tétje most az, hogy lesz-e megfelelő képviselete a gyerekek jogainak – írja közleményében a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület együttműködve 14 nemzetközi gyermekjogi és gyermekvédő szervezettel.A szervezetek felkérik az EP-képviselőjelölteket, hogy segítsék a gyermekjogok védelmét és teljesülését az egész világon.

Eljött az idő, hogy az Európai Uniós kötelezettségvállalásokból végre a gyerekek számára is kézzel fogható eredmények szülessenek.

– írják.

Minden uniós tagállam ratifikálta az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, a Lisszaboni Szerződés az „EU kül- és belügyeinek kifejezett céljává tette a gyermekjogok támogatását, az Európai Unió Alapjogi Chartája pedig megköveteli, hogy a gyerekek legfőbb érdeke minden uniós intézkedésben elsőbbséget élvezzen. Az Európai Uniós választásokon minden európai állampolgár befolyásolhatja a Parlament összetételét és döntéseit az elkövetkező öt évre: a választások tétje most az, hogy lesz-e megfelelő képviselete a gyerekek jogainak” – emlékeztet az egyesület.

„Európában több mint egymillió gyermek a vérszerinti családján kívül nevelkedik, százezrek élnek gyermekotthonokban, intézetekben – egy olyan ellátási formában, ami legtöbbször személytelen, merev, zárt, és híján van a szeretet teljes gondozásnak, kötődésnek. A legtöbb gyereknek pedig élnek a szülei, családból való kiemelésük sokszor megelőzhető lett volna a veszélyeztetett családokat támogató szolgáltatások biztosításával” – írják.

Az Opening Doors for Europe's Children nemzetközi kampány célja, hogy megvalósuljon az intézmények kiváltása a gyermekvédelmi szakellátásban. A magyarországi országos kampány, a Kulcs a Jövőhöz – Adjunk esélyt minden gyereknek Európában azért indult, hogy kiálljon a családokat megerősítő, megelőző és korai beavatkozást elősegítő helyi programok és erőforrások biztosításáért.

Rovatok