Index Vakbarát Hírportál

Péntekig lehet mozgóurnát kérni

2014. május 22., csütörtök 11:49

Még két napig, pénteken 16 óráig kérhet mozgóurnát a helyi jegyzőtől a mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása miatt gátolt választópolgár, ezen időpont után csak a szavazás napján, a szavazatszámláló bizottsághoz fordulhat ezzel a kérelemmel.

Az MTI emlékeztet: arra hivatkozva nem lehet mozgóurnát kérni, hogy valaki a munkavégzése miatt nem tud elmenni a szavazókörbe. A szavazás napján a lakóhely szerinti szavazatszámláló bizottságtól lehet kérni a mozgóurnát, de csak 15 óráig.

7 órára visszaér

Ha a mozgóurna iránti kérelmet a választópolgár saját kezűleg aláírta, a kérelmet bárki beviheti a szavazóhelyiségbe, tőle nem kell meghatalmazást kérni. A szavazás napján a mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki a szavazókör területén belül, úgy, hogy az urna a szavazókör este 7 órai zárására megérkezzen.

Még két napig, péntek 16 óráig lehet átjelentkezni is. Mivel az EP-választáson az egész ország egy választókerületet alkot, mindenki ugyanolyan szavazólapot kap, függetlenül attól, hogy lakóhelyén vagy egy másik magyarországi településen szavaz.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint csütörtök reggelig csaknem 32 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyük szerinti szavazókörben akarnak voksolni. A 2009-es EP-választáson 25 204-en szavaztak a lakóhelyüktől távol Magyarországon.

Rovatok