Index Vakbarát Hírportál

Még négy urna hiányzik az EP-választásról

2014. május 27., kedd 20:45

Kedd délutánra négy külképviselet kivételével az EP-választás külföldi szavazatait tartalmazó összes urna megérkezett a Nemzeti Választási Irodába (NVI), írja az MTI.

A külképviseletek többségéről egy urna érkezett, a sok szavazó miatt azonban Bécsből, Berlinből, Csíkszeredáról, Londonból és Münchenből 2-2, Brüsszelből pedig négy urna érkezett.

Az EP magyar tagjainak vasárnapi választásán az ország 96 külképviseletén voksolhattak azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik előzetesen névjegyzékbe vetették magukat. Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton megtartották a szavazást.

A külképviseleti névjegyzékbe 7567-en vetették fel magukat, közülük 6321-en el is mentek szavazni, vagyis a névjegyzékbe vettek 83,58 százaléka voksolt. Volt 19 olyan külképviselet, ahol százszázalékos volt a részvétel.

Az urnáknak a jogszabály szerint csütörtök éjfélig kell megérkezniük, de a tervek szerint már szerda kora délután megjön az utolsó is, amelyet Ausztráliából várnak. A külképviseletekről az NVI összesen 104 urnát vár.

Amint valamennyi urna megérkezik, az NVI-ben felbontják őket. Először megállapítják, hogy az urnában lévő szavazatok száma egyezik-e az urnában lévő jegyzőkönyvben feltüntetettekkel, majd a gyors eredménymegállapítás érdekében beszkennelik a szavazatokat.

A külképviseletekről (amelyek együtt jogilag egyetlen szavazókört alkotnak) beérkező szavazatokat kézzel is megszámlálják, és az eredményről a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) állítja ki a jegyzőkönyvet. Az NVB a jogorvoslati határidők letelte után, várhatóan szombaton állapítja meg az EP-választás végeredményét.

Az NVI az MTI érdeklődésére azt is közölte, hogy már csak Csungking, Hanoi, Melbourne és Tokió urnáira várnak.  Az első külképviseleti urna hétfő reggel 10 óra után érkezett meg az NVI-hez, Ottawából.

Rovatok