Index Vakbarát Hírportál

Renzi: A növekedés és a munkahelyteremtés lesz az olasz EU-elnökség programja

2014. június 2., hétfő 09:05

A gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzése lesz a júliusban kezdődő olasz uniós elnökség programjának középpontjában – mondta a nemzetközi sajtónak adott első nagyinterjújában Matteo Renzi olasz miniszterelnök, az európai parlamenti (EP-) választáson történelmi győzelmet aratott baloldali Demokrata Párt (PD) vezetője.

Európa elbukik,

ha tovább folytatja a kizárólag a takarékoskodásra épülő politikát – emelte ki az olasz kormányfő a Süddeutsche Zeitung című német, a spanyol El País, a brit The Guardian, a francia Le Monde és a La Stampa című olasz lapban hétfőn megjelenő interjúban, amiből a Süddeutsche Zeitung online kiadásában már vasárnap részleteket közölt.

A hangsúlyt a takarékos, szigorú államháztartási politikáról a gazdasági növekedés ösztönzésére és a munkahelyteremtésre áthelyező olasz uniós elnökségi program fontos eleme az ukrajnai válság kezelése is, és a közös energia- és menekültügyi politika – mondta Renzi.

Az Európai Bizottság elnökének kijelölése és megválasztása körüli vitáról azt mondta, hogy el kell kerülni a konfliktust az EP és az uniós tagországok kormány-, illetve államfőit összefogó Európai Tanács között. Kifejtette, hogy számára nem a név a fontos, hanem a jelölt programja, és az, hogy egy újító szellemű vezető kerüljön a bizottság élére.

Minket kell leselejtezni

A 100 napja hivatalban lévő kormányfő az olaszországi viszonyokat átalakító mélyreható reformok folytatását ígérte az interjúban. „Megengedhetjük magunknak, hogy Európa átalakításáról beszéljünk, hiszen saját magunkkal kezdjük a változtatásokat” – hangsúlyozta.

A 39 éves miniszterelnök megjegyezte, nem biztos, hogy hosszú távon a politikában marad. Elmondta, évekig küzdött azért, hogy a politikusok idősebb nemzedéke „az ócskavas közé kerüljön”, de „tíz év múlva minket kell majd leselejtezni”.

A volt firenzei polgármester Olaszország legfiatalabb miniszterelnöke. Februárban került a kormány élére. Soha nem volt az olasz parlament tagja, és országos politikai pozíciót sem töltött be korábban. Az EP-választás volt az első országos megmérettetése. Pártja, a PD 40,8 százalékot ért el, ami minden korábbinál jobb eredmény, és 15 százalékpontos növekedés a tavalyi olasz parlamenti választásokhoz képest. A párt mintegy húsz százalékponttal megelőzte a második helyre érkezett ellenzéki 5 Csillag Mozgalmat (M5S).

Rovatok