Index Vakbarát Hírportál

Swoboda: A bizottság új elnöke harcoljon a megszorítások ellen

2014. június 4., szerda 11:14

Az európai szocialisták frakciója az Európai Parlamentben (EP) csak olyan jelöltet támogat az Európai Bizottság élére, aki kész felvenni a harcot a megszorítások ellen - közölte szerda délelőtt kiadott közleményében Hannes Swoboda, a képviselőcsoport távozó elnöke.

Az osztrák politikus szerint a szociális háló megnyirbálása odavezetett, hogy ma már a lakosság csaknem negyede, 123 millió ember kénytelen szegénységben élni az Európai Unióban – írja az MTI. "Kiemelt kérdésként kell kezelni a munkanélküliség, különösen a fiatalok munkanélkülisége elleni küzdelmet, ahogy tenni kell a szociális kirekesztés és a szegénység terjedése ellen is" - húzta alá Swoboda.

Tartalom, nem a személyek

A balközép pártcsalád frakciójának közleményéből kiderül az is, hogy a szociáldemokraták továbbra is úgy gondolják, hogy az EP-választáson legtöbb szavazatot kapó, jobbközép Európai Néppárt csúcsjelöltjének, Jean-Claude Juncker egykori luxemburgi miniszterelnöknek kellene lehetőséget kapnia arra, hogy megpróbálja megszerezni a többség támogatását az EP-ben, a korábbiaknál Swoboda mégis kevésbé konfrontatív hangot üt meg.

"Világos, hogy az Európai Bizottság következő elnökének kiválasztásáról szóló vitában mindenekelőtt a tartalomra és nem személyekre vagy tisztségekre kell összpontosítani" - idézi a kommüniké a frakcióvezetőt.

Hannes Swoboda közleményében azt is tudatja: a párt frakciója Martin Schulzot, korábbi csúcsjelöltjét választotta a bizottsági elnökválasztásról folyó egyeztetések szóvivőjének, valamint, hogy a képviselőcsoport június 18-án választja majd meg új vezetőjét. Martin Schulz, aki Swoboda előtt már betöltötte ezt a posztot mielőtt az EP elnökévé választották, jelölteti magát frakcióvezetőnek.

Rovatok