Index Vakbarát Hírportál

Volt francia kormányfő: Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból

2014. június 5., csütörtök 09:52

Michel Rocard volt francia kormányfő szerint Nagy-Britannia csak saját kereskedelmi-pénzügyi érdekei miatt csatlakozott az Európai Unióhoz, és még azelőtt el kell hagynia az integrációt, hogy komolyabb bajt okoz.

A 83 éves politikus ezt a Le Monde francia napilapban megjelent kommentárjában jelentette ki, amelyben élesen ostorozta David Cameron brit kormányfőt.

Az MTI szerint Rocard a cikkben azzal vádolta Cameront, hogy az "színleli" az EU elhagyásának szándékát, és valójában azért szítja a feszültséget az integráción belül, hogy kiszolgálja a brit bankok érdekeit.

"Maguk között és köztünk, kontinentális európaiak között egyre élesebb nézeteltérés feszül, amitől Európa haldoklik. Lépjenek ki hát, mielőtt elpusztítanak mindent. Volt idő, amikor britnek lenni az elegancia szinonimája volt. Hagyják, hogy újraépítsük Európát. Nyerjék vissza eleganciájukat, és visszanyerik megbecsültségüket is" - írta a veterán EU-párti szocialista politikus, aki korábban 15 éven át volt az Európai Parlament (EP) tagja.

Cameron legutóbb azzal nyitott új frontot az integrációval szemben, hogy nyíltan ellenezte a közelmúltbeli EP-választásokon győztes Európai Néppárt listavezetőjének, a luxembourgi Jean-Claude Junckernek bizottsági elnökké jelölését. A brit miniszterelnök szerint - aki 2017-re népszavazást ígér országa EU-tagságáról - Juncker túlságosan föderalista, ő ehelyett egy "reformert" szeretne az Európai Bizottság élén látni.

Juncker jelölését korábban több más uniós vezető mellett Orbán Viktor magyar kormányfő is elutasította.

A briteket már korábban is sokan bírálták, amiért 1973-as belépésük óta gyakran lassították az integráció mélyülését, és alapvetően vonakodnak a politikai uniótól. Ugyanakkor a föderalizmusért szintén csak mérsékelten lelkesedő Franciaországot is számos hasonló bírálat érte az évek során.

Rovatok