Index Vakbarát Hírportál

Egyre népszerűbbek a német euroszkeptikusok

2014. június 6., péntek 08:52

Németországban tovább emelkedett az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű, euroszkeptikus párt népszerűsége. A több mint 60 éve működő CDU/CSU pártszövetség „retteg tőlünk” - mondta Bernd Lucke, a tavaly alapított párt társelnöke a Die Welt című lapban közölt interjúban.

Pártja a Forsa közvélemény-kutató intézet legutóbbi közvélemény-kutatása szerint 8 százalékot szerezne, ha most vasárnap lenne a német parlamenti (Bundestag-) választás, ami minden korábbinál nagyobb választói támogatást jelez, csaknem a kétszerese a tavaly őszi Bundestag-választáson elért 4,7 százaléknak - amivel a párt kevéssel elmaradt az 5 százalékos bejutási küszöbtől -, és meghaladja az európai parlamenti (EP-) választáson elért 7 százalékot is.

Az euroszkeptikus párt az EP-ben elutasítja az együttműködést a szélsőségesekkel és az EU feloszlatására törekvő erőkkel, mint például az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP), és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához kíván csatlakozni.

A mérsékelt konzervatív ECR-nél ugyan "tárt karokkal fogadták" az AfD képviselőit, de frakciótagságuk még nem biztos, mert Berlinből nyomást gyakorolnak a brit konzervatívok vezetőjére, David Cameron miniszterelnökre és Jaroslaw Kaczynskire, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetőjére. Meglehet, hogy "párt- és államérdekből" végül elutasítják az AfD felvételi kérelmét - mondta Bernd Lucke.

Az AfD EU-párti politikai erő, az EU-t az érvényes szerződések alapján a jelenlegi formájában akarja megőrizni - hangsúlyozta a párt társelnöke, leszögezve, hogy nem támogatják Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökké választását.

Az AfD a második világháború utáni Németország történetében az első jelentős erő, amelynek sikerült megvetnie a lábát a CDU/CSU pártszövetségtől jobbra. Az idén ősszel három tartományban tartanak választást Németországban, és a CDU-ban nincs egység abban a kérdésben, hogy miként kell viszonyulni az AfD megjelenésére. 

Rovatok