Index Vakbarát Hírportál

Beppe Grillo és Nigel Farage egy frakcióban

2014. június 13., péntek 11:25

Interneten rendezett szavazással a Beppe Grillo vezette olasz 5 Csillag Mozgalom (M5S) választói úgy döntöttek, hogy a mozgalom európai parlamenti képviselői a Szabadság és Demokrácia Európája (EFD) frakcióhoz csatlakoznak.

Az MTI szerint a kedd este lezárult online “népszavazás” igent mondott arra, hogy az M5S május 25-én megválasztott 17 európai parlamenti képviselője a Nigel Farage vezette EU-ellenes szervezet, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) szövetségeseként foglaljon helyet az Európai Parlamentben az EFD frakciójában.

A beppegrillo.it honlapon rendezett szavazás eredményei szerint az M5S-nek az internetes voksoláshoz jogosult több mint 87 ezer tagja közül 29 584-en vettek részt a konzultáción. 23 121-en voksoltak arra, hogy a mozgalom a UKIP szövetségese legyen.

Akkor ki az áruló?

A szavazók az Európai Parlament más frakcióit is választhatták, de a mozgalom alapítója és vezére, Beppe Grillo a Nigel Farage vezette szervezettel való szövetséget ajánlotta. Az európai parlamenti (EP-) választások után két nappal Grillo Brüsszelben már tárgyalt vele a közös frakció megalakításáról.

A brit és olasz Európa-ellenes párt szövetségét az M5S politikusai és tagsága soraiban számos kritika fogadta. Elsők között Federico Pizzarotti, a Parma városát az M5S színeiben vezető polgármester tiltakozott az általa idegengyűlölőnek nevezett UKIP támogatása ellen. Beppe Grillo viszont Pizzarottit kiáltotta ki árulónak.

Az alig öt éves M5S megalakulása óta a mozgalmat érintő összes kérdésben interneten rendez szavazást. Az M5S online választotta ki a mozgalom olasz és európai parlamenti jelöltjeit is. Az internetes véleménynyilvánítást azonban minden alkalommal az a vád éri, hogy nem a többség véleményét képviseli. Több esetben annak a gyanúja is felmerült, hogy az internetes eredményeket Grillo “irányítja”.

Az M5S a tavalyi olasz parlamenti választásokon 25,5 százalékkal a legnagyobb itáliai párt lett. Az EP-választásokon második lett alig több mint 21 százalékkal, húsz százalékponttal lemaradva a győztes balközép kormányerő, a Demokrata Párt (PD) mögött.

Rovatok