Index Vakbarát Hírportál

Újra megalakult az euroszkeptikusok EP-frakciója

2014. június 18., szerda 22:45

Hét tagállam 48 európai parlamenti képviselőjének részvételével újra megalakul az Európai Parlamentben az euroszkeptikus brit Nigel Farage vezette Szabadság és Demokrácia Európája (EFD) nevű képviselőcsoport, jelentette be az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP). A frakció megnevezett célja az, hogy a nép hangja legyen.

A frakció gerincét Farage pártja, a UKIP és az olasz Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) képviselői adják. Emellett az egykori litván miniszterelnök és államfő, Rolandas Paksas vezette Rend és Igazság, a Svéd Demokraták, a cseh Szabad Polgárok Pártja, a lett Parasztunió politikusai és egy francia független képviselő csatlakozott az EFD-képviselőcsoporthoz.

Az Európai Parlament legfrissebb mandátumbecslése szerint az EP legnagyobb frakciójával a következő öt évben is az Európai Néppárt (EPP) rendelkezik majd, 221 EP-képviselő foglal majd helyet soraikban. Őket, ahogy eddig, a balközép, szociáldemokrata Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) követi 191 képviselővel. Az új EP-ben viszont már nem a liberálisok, hanem az EPP-től jobbra helyet foglaló Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportja lesz a harmadik legnagyobb 64 képviselővel, és csak őket követi a liberális ALDE 59, illetve a zöld frakció 54 képviselővel. A baloldali radikális Egyesült Európai Baloldal-Északi Zöld Baloldal 52 mandátummal rendelkezhet majd a 751 fős strasbourgi uniós parlamentben.

Közös frakció létrehozásán dolgozik a már a választások előtt szövetséget kötő, szélsőjobboldali francia Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen és a főleg iszlámellenes kirohanásairól ismertté vált holland radikális politikus, Geert Wilders is. Ehhez minimum hét tagállamból legalább 25 képviselőt kellene megnyerniük. A minimum létszámot a két párt önmagában is teljesíti, ám egyelőre nem sikerült hét tagállamból EP-képviselőket verbuválniuk megalakítandó frakciójukhoz, írja az MTI.

Rovatok