Index Vakbarát Hírportál

Hague: További orosz szankciók jöhetnek

2014. június 23., hétfő 12:17

A brit külügyminiszter szerint az Európai Unió készen áll arra, hogy amint szükségesnek látja, további büntetőintézkedéseket hozzon Oroszország ellen az ukrán válságban játszott szerepe miatt – írja az MTI. William Hague Luxembourgban nyilatkozott erről, az EU-tagországok külügyminisztereinek találkozóját megelőzően.

Hozzátette, hogy a döntés előtt az uniós tagállamok értékelik, hogyan reagált Moszkva a múlt héten bejelentett ukrán béketervre és a Kijev által egyoldalúan meghirdetett tűzszünetre. Hague elmondta, hogy az új szankciókon "máris sokat dolgoztak", és úgy vélte, a döntés még a héten megszülethet.

Az unió már eddig több büntetőintézkedéssel sújtotta Oroszországot az ukrán válság mélyítése miatt, de a látványos gazdasági szankcióktól egyelőre tartózkodott.

Szankciókról döntöttek

A hétfői találkozót megelőzően Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter úgy nyilatkozott, Ukrajna szempontjából döntő fontosságú hét kezdődött. Reményét fejezte ki, hogy Oroszország kompromisszumkésznek mutatkozik, és megakadályozza, hogy orosz fegyveresek és katonai felszerelések jussanak Kelet-Ukrajnába.

Luxemburgi ülésük elején az uniós miniszterek jóváhagyták azt a rendelkezést, amely korlátozza az unióba irányuló kereskedelmet az Ukrajnához tartozó, de Oroszország által annektált Krím félszigetről. A döntés szerint csak olyan szállítmányok érkezhetnek további vizsgálódás nélkül az EU-ba, amelyekhez az ukrán hatóságok igazolását is csatolják.

Szintén vita nélkül döntöttek a miniszterek a Szíria elleni szankciók kiterjesztéséről. Tizenkét kormánytagot utazási tilalommal és számláik befagyasztásával sújtottak, és így 191 fősre bővült a szankcionált szíriai személyek uniós listája. Ötvenhárom vállalat és szervezet is szerepel az EU feketelistáján a szíriai válság súlyosbításában viselt felelőssége miatt.

Rovatok