Index Vakbarát Hírportál

Megosztják az EP elnökségét a néppártiak és a szocialisták

2014. június 25., szerda 09:18

Az Európai Parlament néppárti és szocialista frakciója kedden megállapodott abban, hogy a most kezdődő ötéves ciklusban elosztják egymás közt az EP-elnöki tisztség betöltésének a jogát.

Az Európai Parlament néppárti és szocialista frakciója kedden megállapodott abban, hogy a most kezdődő ötéves ciklusban elosztják egymás közt az EP-elnöki tisztség betöltésének a jogát –adta hírül az MTI.

Nagykoalíció?

A jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú néppárti frakciót vezető német Manfred Weber és a szintén német szociáldemokrata Martin Schulz megbeszélésén abban egyeztek meg, hogy a ciklus első felében a szocialisták, második felében (vagyis 2017 elejétől) pedig a néppártiak jelölhetik az EP-elnököt.

Ez a lépés és néhány más nyilatkozat összességében egy olyan, akár nagykoalíciós jellegűnek is minősíthető megállapodás magjának tekinthető, melynek keretében a szocialisták minden bizonnyal támogatják, hogy Jean-Claude Juncker volt luxemburgi kormányfő, a néppárti csúcsjelölt legyen öt évre az Európai Bizottság elnöke, a néppártiak pedig alighanem elfogadják azt, hogy az elkövetkező két és fél évben Schulz, a szocialisták csúcsjelöltje tölthesse be továbbra is az előző két és fél esztendőben már ellátott EP-elnöki tisztséget.

Közleményében Manfred Weber hangsúlyozta, hogy az EP két legnagyobb pártcsaládja a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés előmozdítása érdekében szükséges reformok mentén igyekszik megállapodásra jutni, és hozzásegíteni az uniót a kihívások megválaszolásához.

Rovatok