Index Vakbarát Hírportál

Csáky: Jó volt a stratégiánk az EP-választáson

2014. július 14., hétfő 08:49

A májusi európai parlamenti választásokon kialakult brüsszeli erőviszonyok és a magyar ügyek fokozott megjelenítésének tervei voltak a központi témái vasárnap a 2. Martosi Szabadegyetem utolsó politikai fórumának, amelyen Szájer József és Csáky Pál EP-képviselők beszélgettek – írja az MTI.

A felvidéki magyarság legnagyobb nyári rendezvényének zárónapján a Fidesz és a Magyar Közösség Pártjának (MKP) EP-képviselője egyetértett abban, hogy a Kárpát-medencei magyarság erős brüsszeli képviseletét fel kell használni az európai fórumokon eddig alulprezentált magyar ügyek erősebb megjelenítésére.

Az együttműködés kérdése nyitott

Úgy vélekedtek: az erős képviselet bővíti az érdekérvényesítés lehetőségeit, ugyanakkor nem szabad túlzó reményeket táplálni, mert a következő időszakban "rögös és nehéz" utat kell végigjárni.

Csáky Pál az EP választással kapcsolatban kifejtette: az MKP azt a stratégiát választotta, hogy nem kér befutó helyet az össznemzeti listán, mivel ha ezt megtette volna, akkor a felvidéki viszonylatok között nagy lett volna a veszélye, hogy a párt saját listáján senki sem kerül be az EP-be.

Ezzel arra utalt, hogy a Bugár Béla vezette Most-Híd azt hangoztathatta volna, hogy nem kell az MKP listájára szavazni, mivel a magyar pártnak úgyis lesz képviselője Brüsszelben, később pedig azt mondhatták volna, hogy az MKP képviselője nem szerzett felhatalmazást a felvidéki magyarságtól.

Csáky Pál a magyar ügyek brüsszeli megjelenítéséről azt mondta: mindent meg fog tenni azért, hogy a magyar érdekeket maximális erővel képviselje, ugyanakkor a korábbi felvidéki magyar EP-képviselőknél "érzékelhetőbben akar megjelenni" a Felvidéken is.

Egy kérdésre válaszolva, amely a Most-Híd listáján az EP-be jutott képviselővel való esetleges együttműködésének lehetőségeit firtatta, úgy vélekedett: a kérdés nyitott, és magában hordozza az együttműködés és az összeütközés lehetőségét is.

Rovatok