Index Vakbarát Hírportál

Ujhelyi István nyílt levélben tiltakozik

2014. július 25., péntek 08:04

Gyürk Andrásnak és Szájer Józsefnek, valamint a Fidesz-KDNP európai parlamenti küldöttségének címzett nyílt levelet tett közzé csütörtökön Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, a párt EP-képviselője, amelyben az ellen emeli fel szavát, hogy a fideszes politikusok levélben keresték meg Gianni Pittellát, az EP szociáldemokrata frakciójának vezetőjét – írja az MTI.

A Fidesz-KDNP delegációja a többi között Pásztor Albert miskolci polgármesteri jelöléséről, majd a DK rendezvényén Gulyás Mártont, a Krétakör vezetőjét ért inzultusról kérdezte az olasz politikus véleményét, kiemelve, hogy a szociáldemokraták soraiból korábban diszkriminációval és intoleranciával vádolták meg a néppárti magyar kormányt, valamint, hogy Pásztor Albert korábban, még rendőrkapitányként bizonyos bűncselekmények elkövetőiként kizárólagosan a cigányságot jelölte meg, továbbá, hogy Gulyás Mártont is azután inzultálták, hogy a romaellenesség ellen emelt szót.

Ujhelyi levelében emlékeztet, hogy maga Orbán Viktor szólította fel a májusban megválasztott EP-képviselőket, hogy mindig álljanak ki Magyarország mellett, és soha ne feledjék: "mindannyian magyarok vagyunk".

Szép szavak - fűzi hozzá az MSZP alelnöke, aki felidézi, hogy a miniszterelnök ellenzékből még úgy vélte: a magyar polgárt bizonyos értelemben az Európai Unió védi meg, nem egy esetben éppen a saját kormányának politikájától, majd kormányfőként már "a magyarokra rontó szörnyként" állította be az EU-t.

A politikus rámutat: a magyar szociáldemokraták is írhatnának levelet a Fidesz-KDNP küldöttségét is soraiban tudó Európai Néppárt EP-frakcióját vezető Manfred Webernek, és kikérhetnék a véleményét "a Fidesz-kormány által gyáva módon az éjszaka leple alatt, a holokauszt áldozatokat képviselő szervezetek együttes ellenkezése ellenére felállított német megszállási emlékműről".

A politikus emellett említést tesz arról, hogy sokatmondó lehet Weber véleménye arról is, hogy a kormány nemrég a "nyíltan szélsőséges" Szentmihályi Szabó Pétert jelölte olaszországi nagykövetnek, továbbá, hogy a Fidesz szerinte az önkormányzatokban együttműködik a "kirekesztő és fenyegető" Jobbikkal, valamint számító politikai szándékból kokettál a szélsőjobboldallal, uszító fórumokat tűr meg, sőt, Ujhelyi szerint támogat is.

"Mi a politikai érdekképviseletet versenyként és nem háborúként fogjuk fel. Kérem, Önök is inkább a nemzet érdekeit nézzék, ne a kontrollvesztett pártvezérekét. Hiszen, mindannyian magyarok vagyunk" - zárja levelét Ujhelyi István.

Rovatok