Index Vakbarát Hírportál

Bizottsági héttel indít az Európai Parlament

2014. szeptember 1., hétfő 13:33

Szakbizottsági ülésekkel kezdi meg a munkát az EP szeptember első hetében. A fő témák a közel-keleti, afrikai és ukrajnai válságok lesznek. Emellett az olasz miniszterek Olaszország uniós elnökségi programját ismertetik, az eurócsoport vezetőjével, Jeroen Dijsselbloemmal pedig a gazdasági növekedés lehetőségeit vitatják meg a képviselők. Több szakbizottság napirendjén is szerepel majd a jövő évi uniós költségvetés.

Ukrajna, Gáza, ebola

A külügyi szakbizottság kedden a szíriai, iraki, líbiai, gázai és ukrajnai válságokról tárgyal. Az ülésen Federica Mogherini olasz külügyminiszter hazája uniós elnökségi programját is ismerteti. Mogherinit aguszuts 30-án az uniós állam- és kormányfők az EU külügyi főképviselői posztjára jelölték.

Szerda délután a humanitárius segélyezéssel foglalkozó európai biztos, Kristalina Georgieva beszél arról a fejlesztési szakbizottság ülésén, hogy miként próbál segíteni az EU a világ leginkább rászoruló térségein.

A közegészségügyi szakbizottság ülésén a nyugat-afrikai ebolajárvány lesz a téma, az ülésen Tonio Borg egészségügyi európai biztos is felszólal.

Szerdán a nemzetközi kereskedelmi, csütörtökön pedig a mezőgazdasági szakbizottság vitatja meg, hogy milyen hatása van annak, hogy Oroszország betiltotta az uniós élelmiszerek behozatalát.

Gazdaság, internet, környezetvédelem

Csütörtökön Jeroen Dijsselbloemmal, az eurócsoport elnökével vitatják meg a képviselők a gazdasági szakbizottságban, hogy milyen veszélyei lehetnek az alacsony gazdasági növekedésnek Európában.

A legtöbb szakbizottság véglegesíti véleményét a 2015. évi uniós költségvetésről is, amelyről október végén szavazhat az EP plenárisa.

Az ipari szakbizottság kedden véglegesíti azt az álláspontot, amelyet az EP képvisel majd a tagállamokkal szemben a telekommunikációs csomagról szóló tárgyalásokon. A csomag célja, hogy mindenki szabadon hozzáférhessen az internethez, és megszűnjenek a külföldi mobilhasználat többletköltségei az EU-ban.

Szerdán ismertetik az uniós országok véleményét a környezetvédelmi szakbizottságban arról, hogy a tagállamok korlátozhassák-e a genetikailag módosított növények termesztését területükön.

A közlekedési szakbizottság repülésügyi szakembereket kérdez arról szerdán, hogy mennyire biztonságos a repülés a júliusi ukrajnai és mali repülőgép-szerencsétlenségeket követően.

A nők munkaerő-piaci helyzete, a politikában és az üzleti életben betöltött szerepe, valamint a fejlődő országokban számukra elérhető lehetőségek lesznek a témái a nőjogi szakbizottság szemináriumának szerdán.

Rovatok