Index Vakbarát Hírportál

Siketek és nagyothallók telefonálhatnak Brüsszelbe

2014. szeptember 26., péntek 11:18

Az Európai Parlament után az Európai Bizottságban is bemutatták az InSign valós idejű jelnyelvi tolmácsolást és feliratozást biztosító alkalmazást, amelynek halló társaikhoz hasonlóan a siket vagy nagyothalló személyek is telefonon intézhetik ügyeiket az Európai Unió intézményeinél dolgozó munkatársakkal.

Az InSign kísérleti projekt Kósa Ádám és Werner Kuhn német néppárti európai parlamenti képviselő közös kezdeményezésére, az Európai Unió finanszírozásával jött létre, derül ki Kósa sajtóközleményéből.

Mindenki az anyanyelvén

Az alkalmazás online kapcsolja be a jelnyelvi tolmácsot a siket és halló ember közötti telefon- vagy videó hívásokba, illetve feliratozás révén segíti a nagyothalló ember telefonbeszélgetését.

Az Európai Bizottság által tartott bemutatón a telefonálók közt volt Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő, aki Budapestről hívta Kósa Ádám Brüsszelben lévő munkatársát, hogy időpontot egyeztessen vele. Mától nem probléma, hogy a hívó fél siket: Tapolczai az InSign alkalmazás segítségével jelnyelven kommunikált tolmácsával, aki a telefonba beszélt a nevében, az InSign rendszer magyar nyelven is működik.

A tervek szerint hamarosan minden európai polgár az anyanyelvén használhatja az alkalmazást,  ingyen. A tesztidőszakban a szolgáltatás angol, francia, holland és magyar nyelveken érhető el, de a fejlesztés és a jelnyelvi tolmácsok képzése folyamatos.

Rovatok