Index Vakbarát Hírportál

Újra meghallgatták az EP-ben a brit biztosjelöltet

2014. október 8., szerda 11:07

Másodszor is meghallgattaa konzervatív brit kormány által uniós biztosnak javasolt, Jean-Claude Juncker által pedig a pénzügyi piacok felügyeletére kijelölt Jonathan Hillt az Európai Parlament gazdasági bizottsága. Az első, háromórás meghallgatás után a bizottság frakciói úgy határoztak, több mint 20 kérdést tesznek fel írásban a brit politikusnak, és ismét meghallgatják. A második meghallgatás rövidebb, másfél órás volt.

Első és második meghallgatásán is több kérdést kapott a múltjára vonatkozóan, amikor még az üzleti szférában dolgozott. Az EP képviselői közül ugyanis többen kifogásolták, hogy a pénzügyi piacok felügyeletét Juncker egy olyan brit politikusra bízza, aki korábban pénzügyi vállalatoknak lobbizott. „Az a képzet, hogy én nagy pénzügyi cégek zsebében lettem volna, vagy közel állnék hozzájuk, egyszerűen hamis" – jelentette ki Hill.

Első meghallgatása után több EP-képviselő sérelmezte, hogy Hill nem adott megfelelő választ azoknak a bankoknak a kezelésére, amelyek esetleges csődje rendszerszinten túl nagy kockázatot jelentene, állami megmentésük viszont rengeteg közpénzt emésztene fel. Hill most azt mondta, értelmes megkülönböztetést kell tenni, nem lehet olyan szabályokat alkotni, amelyek azután minden pénzintézettel szemben egyformán alkalmazandóak.

A tárcájához tartozó fontos feladatnak nevezte a brit politikus, hogy kibékítse az eurózónán belüli és azon kívüli országok nézetkülönbségeit. Arra az álláspontra helyezkedett, hogy az eurózóna, a gazdasági és monetáris unió nincs kész, létrehozása és fejlesztése viszonylag rövid idő alatt történt, ezért meg kell győződni arról, hogy a szabályok megfelelően működnek, és kell-e rajtuk módosításokat végrehajtani.

A brit biztos a bankunió befejezése mellett arról is beszélt, hogy szükségesnek tartja a tőkepiaci unió megteremtését is. Kitért az értékpapírosított eszközök piacára is, szerinte az akkor lehet biztonságos, ha egyszerű és átlátható. Úgy vélte, hogy különbséget kell tenni az értékpapírosított eszközökön belül is a jó minőségűek és a kockázatosabbak között, hiszen senki sem akarhat visszatérni a korábbi kockázati szintekhez.

Hill beszédében optimista képet vázolt a 2019-es Európai Unióról. Arra számít, hogy visszatér a növekedés, csökken a munkanélküliség, a jelentős társadalmi és gazdasági kizökkenés pedig véget ér.

Rovatok