Index Vakbarát Hírportál

Juncker újraosztja a lapokat

2014. október 15., szerda 12:30 | aznap frissítve

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a közlekedési tárcát szánja Violeta Bulcnak, Szlovénia új EU-biztosjelöltjének, és az erre a területre szánt szlovák Maros Sefcovic kaphatja az energiaunióért felelős alelnöki posztot, amelyre eredetileg Alenka Bratusek volt szlovén kormányfő volt kiszemelve, állították egybehangzóan különböző brüsszeli források az MTI szerint.

Bulc kedd este találkozott Junckerrel, és nagyon jó benyomást tett rá. Korábban többen kételyeiknek adtak hangot az új szlovén jelölt alkalmasságát illetően, arra utalva, hogy még egy hónapja sincs jelen a politikai életben. (Az EUrológus itt írt arról, hogy Szlovénia tűzjáró sámánt jelölt biztosnak.)

Juncker várhatóan délután közli, hogy miként osztaná újra a lapokat, miután Szlovéniának új személyt kellett jelölnie az uniós javaslattevő-végrehajtó intézménybe, a magyar Navracsics Tibort pedig EU-biztosnak igen, de a kulturális, oktatási, ifjúsági és uniós polgársági ügyek portfóliójának átvételére nem találta alkalmasnak az illetékes európai parlamenti (EP) szakbizottság tagjainak szűk többsége.

Juncker még kedd este elküldte a biztosjelöltek frissített listáját az EU olasz elnökségének, kérve, hogy arra hivatalosan vegyék fel az új szlovén jelöltet.

Bulcnak meg kell majd jelennie az EP közlekedési bizottsága előtt, ahol előzőleg Sefcovic nagyon meggyőző teljesítményt nyújtott. A szlovák jelöltnek ugyanakkor új bizottsági meghallgatáson kell részt vennie az energiaügyek témakörében.

NavracsicsTiborral kapcsolatban olyan, egyelőre megerősítetlen híresztelések keringenek médiakörökben, hogy a magyar biztosjelölttől elvennék az uniós polgársági területet, és azt a görög belügyi EU-biztosjelöltnek, Dimitrisz Avramopulosznak adnák. Korábban arról volt szó, hogy ez a terület a holland Frans Timmermans első alelnökjelölthöz kerülne át, de Timmermans szociáldemokrata. Az eredetileg a néppárti Navracsics portfoliójához sorolt részterület a néppártiaknál maradna, ha Avramopulosz kapná.

Rovatok