Index Vakbarát Hírportál

Még négy ábra a kivándorló magyarokról

2014. november 4., kedd 03:48

350 ezer magyar költözött tartósan külföldre a rendszerváltás óta – közölte októberben a KSH, bár a kivándorlók pontos számának meghatározása a világ minden statisztikai hivatalának az egyik legnehezebb feladatot jelenti, hiszen éppen azokról kell mondani valamit, akik nincsenek itt. 

Mi két hete 11 grafikont közöltünk a témáról, most az Európa Pont adott ki infografikát a legújabb adatokról, melyet az Európai Bizottság is megosztott.

A felső ábrán a legalább egy éve, hivatalosan külföldön tartózkodó magyar állampolgárok száma látható országonkénti bontásban (tehát a nem hivatalosan kiköltözők nincsenek rajta):

Középen a magyarok által igényelt társadalombiztosítási számok összegzése látható, alul a kivándorló magyarok átlagéletkora és iskolai végzettsége.

A Magyarországot 1989 és 2013 között elhagyó magyarok általában a fiatalabb korosztályt képviselik (63% 40 év alatti) és általában jól képzettek (32% rendelkezik felsőfokú diplomával, amely a teljes magyar lakosságban csak 18%), írja az Európa Pont.

Rovatok